INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

andrzej duda

lengyel

elnökválasztás

pis

Adazi, 2018. június 28.Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond a lettországi Adazi településnél működő NATO-támaszponton 2018. június 28-án. Az észak-atlanti szövetség a keleti szárnyának megerősítésére az Előretolt Jelenlét harccsoport egy részét 2017 tavasza óta a bázison állomásoztatja a NATO-tagállamok zászlóaljainak rotációs rendszerében, jelenleg albán, olasz, lengyel, szlovén és spanyol kontingensek részvételével. (MTI/EPA/Toms Kalnins)

Szakértő: a kormány megfékezése is tétje a lengyel elnökválasztásnak

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Andrzej Duda 40-45 százalékos támogatottsága éles versenyhelyzetet eredményezhet májusban, ha a lengyel ellenzéknek sikerül a második fordulóra valaki mögé egységesen beállni.

Megtartotta a májusi elnökválasztást megelőző kampánynyitóját Andrzej Duda hivatalban lévő lengyel elnök. A Jog és Igazságosság Párt politikusa a felméréséken magasan vezet, a választás mégsem lefutott.

Rosonczy-Kovács Mihály, a CEPER Közép-Európai Nézőpontok elemzője az InfoRádiónak azt mondta: az államfő az életszínvonal további növelését és az EU által is sokat kritizált igazságügyi reform folytatását ígérte.

"A kampány szempontjából nem feltétlenül rossz a pártnak és az államfőnek, hogy ilyen erősen napirenden van a kérdés, Andrzej Duda maga is egyébként nagyon határozottan beszélt pár héttel ezelőtt arról, hogy ő ennek a szuverén országnak az államfője, és nem fogja hagyni, hogy szuverenitásában korlátozzák Lengyelországot" - mutatott rá.

A megosztottnak tűnő ellenzék esélyeivel kapcsolatban azt mondta: ez a választás egyáltalán nem lefutott.

"Valóban, Andrzej Duda magasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, 40-45 százaléknyian támogatják, míg legfőbb ellenlábasa, a Polgári Platform jelöltje 25 százalékra számíthatna most vasárnap. Azonban a választás kétfordulós. Május 10-én lesz az első forduló, és

ha nem diszkreditálják egymást túlságosan az ellenzéki jelöltek, a második fordulóra a legerősebb maga mellé állíthatja a többi aspiráns támogatóit"

- vélekedett Rosonczy-Kovács Mihály.

Azonban azt is megjegyezte, Dudának van egy minimális esélye, hogy már az első fordulóban nyerjen, ehhez 50 százalék fölött kellene teljesítenie, erre viszont csak egyszer volt példa az ország történetében.

Mint elmondta még, az elnök hatalma azért sokkal gyengébb, mint mondjuk az Egyesült Államokban vagy Franciaországban, a főhatalom a kormány kezében van, viszont az elnöknek politikai vétójoga van, amit a szejm, vagyis az alsóház háromötödös többségű döntéssel tud figyelmen kívül hagyni.

"Ezért volt nagy tétje október 13-án, hogy esetleg a PiS-nek sikerül-e háromötödös többséget alkotnia a szejmben, ebben az esetben ugyanis teljesen súlytalanná vált volna az államfő szerepe" - tette hozzá.

A mostani helyzetben az ellenzék is "élet vagy halál" kérdésként kezeli szerinte a választást.

Nyitókép: Toms Kalnins, MTI/EPA

Kapcsolódó hang

Lengyel elnökválasztás - Duda kampánynyitója
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018