INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

szíria

kurdok

törökország

oroszország

Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a járási elöljárók részére rendezett tanácskozáson az ankarai államfői palotában 2019. október 24-én. Erdogan ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amikor eljön az ideje, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé. A török hadsereg október 9-én offenzívát indított az Észak-Szíriában harcoló kurd milíciák ellen.

Erdogan: Ezeket a terroristákat önök nevelték fel, miért nem veszik át őket?

Infostart / MTI

A török elnök szerdán azt mondta, hogy az orosz tájékoztatással szemben az ő információik szerint nem volt teljesen sikeres a terroristák kivonulása a török-orosz megállapodás alapján létrejött tűzszüneti egyezségben szereplő 30 kilométer széles határ menti sávból Észak-Szíriában.

Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén tartott beszédében jelezte: Törökország fenntartja a jogát, hogy véghezvigye az Északkelet-Szíriában indított hadműveletét, ha azt látja, hogy az általa terrorszervezetnek minősített Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia nem hagyta el a 30 kilométer széles területet vagy folytatja támadásait. Ankara egyelőre kivár, és a török-orosz közös járőrözés sikerében bízik.

"Válaszolni fogunk azokra a támadásokra, amelyek ezen a sávon túlról érkeznek, és ha szükséges, kiszélesítjük a biztonsági övezetet"

- figyelmeztetett a török államfő arra a zónára utalva, amelyet Törökország több mint 400 kilométer hosszan és 30 kilométeres mélységben tervez kialakítani Északkelet-Szíriában. "Néha azt kérdezik tőlünk, hogy mi lesz azokkal a terroristákkal, akik a 30 kilométeres sáv mögött vannak? Velük is az lesz, mint a többivel.

Az utolsó terroristáig az egész meg lesz tisztítva. Ha kell, a fronton, ha kell, a tárgyalóasztalnál"

- fogalmazott. Erdogan egyúttal azt is közölte, hogy pénteken 7 kilométeres mélységben kezdődik meg a térségben a török-orosz közös járőrözés, amelyet az október 22-én orosz közvetítéssel Szocsiban aláírt tűzszüneti megállapodás rögzített.

A török elnök arról számolt be, hogy az október 9-én indított Béke Forrása fedőnevű hadművelet keretében eddig 558 települést beleértve összesen 4219 négyzetkilométert "tisztítottak meg a terroristáktól", akik közül több mint 900-at tettek harcképtellené.

Erdogan szerdai felszólalásában kérdőre vonta az európai országokat, amiért "vonakodnak" visszafogadni azokat az állampolgáraikat, akik az Iszlám Állam terrorszervezet soraiban harcoltak.

"Ezeket a terroristákat Önök nevelték fel, miért nem veszik át őket?"

- hangoztatta Erdogan. A török elnök arra is reagált, hogy az Egyesült Államok képviselőháza népirtásnak ismerte az az Oszmán Birodalom végnapjaiban az örmények ellen elkövetett bűnöket. Erdogan leszögezte, hogy Törökország semmisnek és értéktelennek tekinti, és nem ismeri el a határozatot.

Nyitókép: MTI/AP/Elnöki sajtószolgálat
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018