eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Riasztó hírek érkeznek Németországból

Egyre több németországi gyárban dolgoznak csökkentett munkaidőben az alkalmazottak, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóipar recessziója növeli a nyomást a munkaerőpiacra - ez derült ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felméréséből, amelynek eredményeit csütörtökön ismertették.

Az ifo kutatásában részt vevő gyárak mintegy 5,8 százaléka közölte, hogy szeptemberben csökkentette a munkaidőt annak érdekében, hogy elkerülje a csoportos létszámleépítéseket. Júniusban még csak 3,8 százalékra rúgott ez az arány. A szeptemberihez hasonló értéket legutóbb 2012-13-ban, a pénzügyi válság után mértek, amikor százezer munkás dolgozott a gyárakban rövidített munkaidőben.

A megkérdezett vállalatok 12,4 százaléka jelezte, hogy a következő három hónapban szándékában áll alkalmazni ezt a munkaszervezési eszközt.

Júniusban 8,5 százalék volt ez az arány.

A német gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott április-júniusban az előző negyedévhez képest, és félő, hogy a harmadik negyedévben is csökkent a gazdaság teljesítménye.

Túlnyomórészt az exportfüggő feldolgozóipari vállalatok kerültek bajba a világgazdasági növekedés lassulása miatt. A kereskedelmi háborúk és a Nagy-Britannia európai uniós tagságágának megszűnésével (Brexit) kapcsolatos bizonytalanságok mind kedvezőtlenül hatnak a német kivitelre.

A feldolgozóipari vállalatok a csökkentett munkaidő alkalmazásának révén kerülik el, hogy le kelljen építeniük munkavállalókat a kapacitások alacsony kihasználtsága miatt. A kormány részben kifizeti a munkavállalóknak a munkaidő csökkenése miatt kieső bérjövedelmüket.

Augusztusban emelkedett a munkanélküliség Németországban, erősítve azokat a félelmeket, hogy a feldolgozóipar mélyülő recessziója átgyűrűzik a szolgáltató szektorba.

Az Angela Merkel vezette jobbközép kormány mindeddig ellenállt azoknak a felszólításoknak, hogy adja fel fegyelmezett költségvetési politikáját és fiskális stimulusokkal támogassa a gazdaság növekedését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×