eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Óriási könnyítés a szaúdi nőknek

Szaúd-Arábiában ezentúl szabadon utazhatnak külföldre a nők, nincs szükségük legközelebbi férfirokonuk engedélyére még az útlevélkérelemhez sem - olvasható a királyság közlönyében.

A rendelkezést szerdán hagyta jóvá Szalmán szaúd-arábiai király. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új törvény mikor lép hatályba.

Korábban a nők annyira nem voltak önállóak, hogy saját személyes iratuk sem volt, a legközelebbi férfirokon igazolványaiban voltak külön rubrikák a feleség, az anya, a leánytestvér, a leánygyermek adatai számára.

A most elfogadott törvények mellett a nők lehetőséget kapnak arra is, hogy

saját maguk jegyeztessék be a házasságukat, és intézhessék ezentúl a gyerekeik ügyeit is.

Az arab királyságot az elmúlt években számos bírálat érte azért, mert törvényei sokkal több jogot biztosítanak a férfiaknak, mint a nőknek.

A ma elfogadott rendelkezésekkel azonban még mindig nem sikerült elérni a teljes egyenlőséget: a leánygyerekeknek például továbbra is szükségük van az apjuk (vagy - amennyiben ő már nem él - a legközelebbi férfirokon) beleegyezésére, ha férjhez akarnak menni. A szaúd-arábiai állampolgárság szintén csak apai ágon jár a gyerekeknek, tehát ha egy szaúd-arábiai nő külföldihez megy férjhez, gyerekei nem kapják meg automatikusan az állampolgárságot, s az ezzel járó privilégiumokat sem.

Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyságban egy ideje elmozdulás tapasztalható a modernizáció irányába, amit megfigyelők a trónörökös, Mohamed bin Szalmán által szorgalmazott nemzetközi nyitással hoznak összefüggésbe. Tavaly szintén az ő reformcsomagjának keretében engedélyezték a nők számára az autóvezetést is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×