INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

hőség

olaszország

időjárás

Szökőkút vizében játszik egy kutya Torinóban 2019. július 27-én, amikor a levegő hőmérséklete eléri a 34 Celsius-fokot Olaszország legnagyobb részén.

Hőhullám söpör végig Olaszországon, kiadták a legmagasabb szintű riasztást

Infostart / MTI

Szerdától lép életbe a hőségriadó az olasz csizma északi és középső térségeiben, mert az Afrikából érkező újabb hőhullám ismét negyven fokra emeli a hőmérsékletet.

A legnagyobb forróságot az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige, Piemonte, Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna tartományokban várják, valamint a közép-olaszországi Toscana, Umbria és Lazio területén, valamint Szardínia szigetén. Itt az olasz hatóságok már életbe léptették a közepes, narancssárga meteorológiai és egészségvédelmi riasztást.

Csütörtökön és pénteken ezt a legmagasabb szintre, vörös színű készültségre emelik a kánikula tetőzése miatt.

Negyven Celsius-fokos hőséget várnak: az alpesi Bolzanóban, a piemonti Vercelli, Alessandria, Asti, Novara városában, a lombardiai Paviában, a venetói Veronában és Reggio Emiliában, amely Emilia-Romagnában található.

Hasonlóképpen 40 fokos hőmérséklet várható a toszkán Firenze, Pistoia és Prato városában, valamint az umbriai Terniben, amely a nyári hónapokban a mindenkori legmelegebb térségnek számít Olaszországban.

Milánóban "csak" 38 fokos hőséggel számolnak, Rómában is "csak" 38-39 fokot jeleztek előre a hét második felében, az érzékelt meleg azonban ennél magasabb lesz.

Az olasz egészségügyi minisztérium és a katasztrófavédelem a sajtón keresztül figyelmeztette a lakosságot az újabb hőhullám érkezésére. Az útmutatások között szerepel, hogy idősek, betegek és gyerekek ne tartózkodjanak az utcán a nap legmelegebb óráiban, valamint, hogy mindenki könnyű ételeket és sok folyadékot fogyasszon.

A római főpolgármesteri hivatal csaknem háromszáz hellyel megemelte a hajléktalanszállások befogadóképességét, hogy az utcán élők is menedéket kapjanak a tűző nap elől.

Az olasz fővárosban korlátozták a konflisok üzemeltetési idejét is, ennek értelmében a lovakat csak este hat óra után dolgoztathatják. A nagy hőségben több helyi vasúti járatot felfüggesztenek, ha ezek klíma nélküli kocsikkal közlekednek. Júniusban 1,2 Celsius fokkal volt melegebb Olaszországban a tavaly ilyenkor mért hőmérsékleti átlaghoz képest. Az olaszországi energiafogyasztás 2,9 százalékkal volt több a tavaly júniusihoz képest. Szombattól enyhülés várható esőkkel és viharokkal Olaszország északi és középső részén. Délebbre és Szicília szigetén kellemes, 32 fokos nyári idő van.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018