eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin

Lengyelország belehúz az atomenergiában

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább hat atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy húsz százalékát fogja atomenergiával fedezni.

Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat atomreaktor blokkot tervez építeni, amelyek 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy húsz százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre.

Az első lengyel atomerőmű 2033-ra épül fel

a biztos elmondása szerint, a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen "egynél több, valószínűleg kettő" atomerőművet tervez építeni - mondta.

A nukleáris erőmű technológia lehetséges beszállítójáról szólva Piotr Naimski leszögezte, hogy Lengyelország hosszú távú technológiai együttműködő partnert keres a projekt kivitelezéséhez. "Nincs szükségünk sem befektetőkre, sem tőkepiaci finanszírozásra. Olyan hosszú távú együttműködő partnerre van szükségünk, aki velünk együtt részt vesz a beruházásban és a projekt kivitelezésében és üzemeltetésében" - mondta.

Krzysztof Tchorzewski lengyel energiaipari miniszter korábban a parlamentben arról beszélt, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat-kilenc atomreaktor blokkot tervez építeni és számos lehetséges partnerrel vette már fel a kapcsolatot az ügyben, de "a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható".

Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×