eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Nordkurier.de

Összeütközött és lezuhant két német vadászgép

Összeütközött és lezuhant két német harci repülőgép Németország északi részén hétfőn, mind a két pilótának sikerült katapultálnia, egyiküket már meg is találták - épségben.

A légi katasztrófa kevéssel 14 óra előtt Malchow-nál, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban történt, amelynek belügyminisztere megerősítette a baleset hírét egy helyi rádióállomásnak. A Bundeswehr, a német hadsereg szóvivője is megerősítette a hírt, de nem adott további tájékoztatást.

Az n-tv szerint a két, Rostock közelében állomásozó Eurofighter Fleesensee felett ütközött, a szemtanúk hatalmas villanásról beszélnek. Az egyik gép roncsa Jabel közelében egy erdőbe csapódott, és okozott jelentős tüzet, a tűzoltók jelenleg is a helyszínen oltják a lángokat. A másik repülő roncsa tíz kilométerrel távolabb, Nossentiner falu szélén ért földet. Egyelőre nem tudni, hogy követelt-e áldozatot a becsapódás a földön.

Egy harmadik Eurofighter pilótája látta, hogy két társa katapultált az ütközéskor. Helikopteres és szárazföldi mentőcsapatok kutatnak a helyszínen - írja a Bild. A védelmi minisztérium közölte, hogy az egyik pilótát megtalálták épségben - egy fa tetejére akadt fel az ejtőernyőjével.

Az NDR tudósítója azt jelentette, hogy a másik pilóta nem élte túl a balesetet. A helyi rendőrség a Twitteren azt írta, hogy emberi maradványokat találtak Silz közelében, de azt nem tudták megerősíteni, hogy a pilóta-e az áldozat.

A Nordkuriernak egy szemtanú, aki éppen a helyi tóban fürdött, azt mondta, csak egy nagy durranást hallott, mintha valami felrobbant volna. Utána jött csak az ütközés. Egy másik szemtanú, aki a szabadságát tölti a környéken, azt látta, hogy leválik az egyik gép szárnya, és a törzs lángolva csapódik a földbe. Utána már csak a füstöt észlelték a távolban, és látták a katapultáló pilóták ejtőernyőjét is.

Lorenz Caffier szövetségi belügyminiszter már a helyszínre tart, hogy ott értékelje a baleset után kialakult helyzetet.

A Zeit összeállítása szerint a német légierőnek 128 Eurofighter repülőgépe van, amelyből 81 hadra is fogható, igaz, ez 2017-es adat, azóta titkosították a számokat, mert kellemetlenné vált, hogy a rendelkezésre álló haditechnikai eszközökből mekkora hányadot nem lehet bevetni. A gép, amelyet 1994 márciusában mutattak be, 2006-ban állt rendszerbe a német légierőnél. 16 kilométeres magasságba tud emelkedni, és maximális sebessége 2500 km/óra.

Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×