eur:
394.95
usd:
363.48
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Angela Merkel német kancellár a Mark Rutte holland miniszterelnökkel tartott sajtóértekezleten a berlini kancellári hivatalban 2019. május 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Átalakíthatja kormányát Merkel

Angela Merkel német kancellár vizsgálja egy kormányátalakítás lehetőségét, hogy megerősítse politikai helyzetét, és ki tudja tölteni negyedik kancellári mandátumát - közölte a Bild am Sonntag című vasárnapi lap a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) berkeiből szerzett információira hivatkozva.

Az utóbbi hónapokban egyre több a találgatás a német sajtóban arról, hogy Merkel idő előtt távozik a kormány éléről és helyét Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU elnökének adhatja át.

A lap szerint nagyobb a valószínűsége annak a forgatókönyvnek, hogy a májusi európai parlamenti választások, illetve az ősszel esedékes három német tartományi választás után, ha a konzervatívok szavazatokat vesztenek, a kancellár rákényszerül a kormányátalakításra a népszerűségi mutatók romlásának megállítására.

A Bild am Sonntag úgy értesült, hogy a kancellár hivatalában jelenleg vizsgált forgatókönyvek közé tartozik Merkel régi szövetségesének, Peter Altmaier gazdasági miniszternek a menesztése is. Posztját Jens Spahn jelenlegi egészségügyi tárcavezető kaphatja meg, aki a merkeli politika ismert bírálója.

Meneszthetik Anja Karliczek oktatási miniszter is, akinek - a lap szerint - nincs tekintélye tudományos körökben. Helyét pedig Helge Braun kancelláriaminiszter veheti át.

Angela Merkel október végén jelentette be, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi lesz az utolsó kancellári ciklusa, utána visszavonul a politikából.

Merkelt Annegret Kramp-Karrenbauer váltott a CDU élén, megfigyelők azonban kételkednek abban, hogy a CDU népszerűségének csökkenése esetén Annegret Kramp-Karrenbauer megfelelő jelölt lesz a kancellári tisztségre. Ráadásul a nagykoalícióban részt vevő német szociáldemokraták sem kívánnak vele együttműködni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×