eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A gyanúsítottakat is hazaengedték Kim Dzsong Nam holttestével együtt

A Kuala Lumpurban februárban meggyilkolt Kim Dzsong Nam holttestével együtt három olyan észak-koreai is hazatért pénteken Phenjanba, akiket a malajziai hatóságok eredetileg ki akartak hallgatni az észak-koreai vezető féltestvére meggyilkolásának ügyében.

Malajzia csütörtökön járult hozzá ahhoz, hogy hazaszállítsák Kim Dzsong Un féltestvérének holttestét. Cserébe

Phenjan lehetővé tette a hazatérést kilenc malajziai állampolgárnak, akiket eddig gyakorlatilag túszként tartottak Észak-Koreában,

és Malajzia is feloldotta az észak-koreai állampolgárokra kiszabott kiutazási tilalmat.

A kilenc érintett malajziai Phenjanban egy időben szállt repülőre azzal a három észak-koreaival, akik eddig Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségén tartózkodtak diplomáciai védelmet élvezve. Ők közte voltak annak a nyolc észak-koreainak, akiket a malajziai hatóságok eredetileg ki akartak kérdezni az ügyben.

Ugyanarra a gépre szálltak fel, amely Kim Dzsong Nam koporsóját vitte.

A Reuters értesülése szerint Hjon Kvang Szung, a nagykövetség másodtitkára, Kim Uk Il, az észak-koreai állami légitársaság egyik alkalmazottja és egy Ri Dzsi U (álnéven James) nevű férfi tért ily módon haza. A többi öt gyanúsított már régen Észak-Koreában van.

A malajziai hatóságok az ügyben csak két ember - egy indonéz és egy vietnami nő - ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők azon a véleményen vannak, hogy a két nő csak eszközül szolgált a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök hajtottak végre.

Elemzők szerint az észak-koreai-malajziai cseremegállapodással véget ér a másfél hónapja tartó diplomáciai viszály a két fél között, és ebből Phenjan kerül ki győztesen, bár valószínűleg elveszítette azon kevés barátainak egyikét, amelyeket a külföldi országok közül annak tekinthetett - írta a Reuters.

Kim Dzsong Namot, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×