INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

ferenc pápa

abu-dzabi

arab

katolikus

Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren.

Ferenc pápa: nem lehetséges erőszak a vallás nevében

Infostart / MTI

Ferenc pápa személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre.

A vallás nevében elkövetett erőszak minden formáját elítélte Ferenc pápa hétfőn az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban rendezett vallásközi konferencián, amelynek célja a vallási fanatizmus visszaszorítása és az iszlám mérsékelt ágának népszerűsítése.

A pápa, akinek személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre, sürgette a háborúk lezárását, azzal érvelve, hogy

a háború csak szenvedést szül, a fegyverek semmi mással nem járnak, csak halállal. Hozzátette: kifejezetten Jemenre, Szíriára, Irakra és Líbiára gondol.

Az Egyesült Arab Emírségek a nemzetközileg elismert kormány oldalán részt vesz a jemeni háborúban.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy a vallási vezetőknek a béke hírnökeinek kell lenniük, és tiszteletben kell tartaniuk Isten minden gyermekének a méltóságát. Figyelmeztetett, hogy az emberiség jövője forog kockán, ha a különböző vallású emberek nem működnek együtt a béke érdekében. "Vagy együtt építjük a jövőt, vagy nem lesz semmilyen jövő" - szögezte le az egyházfő.

Ferenc pápa egyúttal sürgette a teljes vallásszabadságot az Egyesült Arab Emírségekben, ahol korlátok közé szorítják a nem muszlimok vallásgyakorlását.

Ahmed et-Tajjeb, az iszlám világában nagy tekintélynek örvendő kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja ugyanitt felszólította a muszlimokat, hogy védelmezzék "keresztény testvéreiket" mindenhol.

A nagyimám emellett sürgette a nyugati országokban élő muszlimokat, hogy "pozitívan" integrálódjanak befogadó társadalmaikba úgy, hogy vallási identitásukat megtartják, és az adott társadalom kultúráját is magukévá teszik.

A Vatikán és az al-Azhar egyetem a konferencia alkalmából megállapodást írt alá az szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről.

Nyitókép: MTI

Kapcsolódó hang

Ferenc pápa az araboknál
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018