eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Közös fellépéssel számolnának le az álhírekkel

Az Európai Unió tagállamai támogatják az álhírek elleni közös cselekvési tervet - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

Mint közölte, az Európai Unió külügyi tanácsa a nap folyamán megvitatta az Európai Bizottság által 2018. decemberben előterjesztett, a félretájékoztatással szembeni cselekvési tervet, amelyet az unió tagországai határozottan támogatnak.

Mogherini az uniós külügyminiszterek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a szakminiszterek hangsúlyozták, hogy

közös és átfogó választ kell adni az unión kívülről érkező beavatkozások okozta biztonsági kihívásokra, megvédve a véleménynyilvánítás és a média szabadságát.

Rámutattak, "gyors riasztórendszer" létrehozására, a szakértelem megosztására van szükség, valamint az összehangolt fellépésekre, például figyelemfelkeltő kampányok révén. Kiemelték, hogy a dezinformációt a külföldi beavatkozások, a hibrid hadviselési fenyegetések és a stratégiai kommunikáció tágabb összefüggésében kell kezelni. A miniszterek hangsúlyozták továbbá, hogy együtt kell működniük a társadalommal, a civil szervezetekkel, vállalkozásokkal és oktatási intézményekkel, valamint szorosan kell együttműködni a nemzetközi partnerekkel, különösen a NATO-val az álhírek terjedésének leküzdése érdekében.

A kőképviselő elmondta, a külügyi tanács előkészítő megbeszélést tartott a februárban tervezett EU-Arab Liga miniszteri találkozóhoz. A tanács ismételten megerősítette a partnerség fontosságát olyan kérdések és közös kihívások kezelésében, mint a kereskedelem és a beruházások, a terrorizmus elleni küzdelem, a migráció, az éghajlatváltozás, valamint a regionális kérdések területe - tette hozzá.

Mogherini előremutatónak nevezte a hétfőn zajlott 22. EU- Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) miniszteri szintű találkozót, amelynek elfogadott következtetéseiben az EU és a legdinamikusabban fejlődő gazdaságú ázsiai országok közötti kapcsolatokm a kereskedelmi, gazdasági és regionális együttműködésszorosabbra fűzésének lehetőségeit rögzítették. Mint közölte, a felek arra törekednek, hogy fokozzák a politikai, valamint a biztonságot és védelmet érintő párbeszédet, beleértve a tengeri közlekedésre és a kiberbiztonságra, a terrorizmus elleni küzdelemre és a nemzetközi bűncselekmények felderítésére fókuszáló munkát.

Tájékoztatása szerint az aláírók támogatták a nyílt, tisztességes, megkülönböztetéstől mentes, átlátható, szabályokon alapuló multilaterális kereskedelmi rendszer megőrzését és megerősítését, valamint annak szükségességét, hogy a nemzetközi kereskedelmet nehezítő akadályokat közösen kezelik.

A nyilatkozatban a felek aggodalmukat fejezték ki egyes országok protekcionista intézkedéseinek hatásai miatt. Leszögezték, az ilyen intézkedések összeegyeztethetetlenek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival és veszélyeztetik a többoldalú kereskedelmi rendszert. A felek hangsúlyozták azt is, hogy sürgősen meg kell erősíteni és reformálni a világszervezetet, hogy megfeleljen az új kihívásoknak, valamint javítsa a tárgyalási, felügyeleti, szabályalkotási és vitarendezési feladatait - tájékoztatott a főképviselő.

"Megerősítettük elkötelezettségünket, hogy egyenlő feltételek mellett biztosítsuk a szabad és nyitott kereskedelmet, és harcoljunk a protekcionizmus minden formája ellen, beleértve az egyoldalú és tisztességtelen kereskedelmi intézkedéseket" - fogalmazott Mogherini.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×