INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

vásárlás

eu

Sok termékre vonatkozik az új online vásárlási szabály

Sok termékre vonatkozik az új online vásárlási szabály

Egy hónappal ezelőtt lépett hatályba az az európai parlamenti jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok olyan, a közösségben működő weboldalról is tudjanak rendelni, ahol olcsóbbak az áruk, mint hazájukban.

Az Európai Parlament döntése értelmében december elején megszűnt az úgynevezett geoblokkolás, azaz a területalapú tartalomkorlátozás. Minderről Róża Gräfin von Thun und Hohenstein lengyel néppárti EP-képviselő beszélt.

"Tegyük fel, hogy Belgiumból szeretnénk farmert vásárolni egy román weboldalról. Eddig átirányítottak minket egy belga honlapra, mert a farmerek Romániában olcsóbbak. De többé már nem. Saját használatra külföldi honlapokról is vásárolhatunk a különböző országokban, és ezt már senki nem tilthatja meg."

A területalapú tartalomkorlátozás nem az egyetlen olyan online diszkrimináció, amelyre a szabályok vonatkoznak. A más EU-országokból származó bankkártyák elutasítása és a lakóhely miatti sikertelen regisztráció ideje szintén lejárt.

Továbbá a jogszabály egy sor termékre és szolgáltatásra is vonatkozik, például a háztartási készülékekre vagy olyan online szolgáltatásokra, mint a webes tárhelyszolgáltatás vagy belépőjegy vásárlása koncertekre, vidámparkokba.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Geoblokkolás - ennek vége
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018