INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

nagy-britannia

bevándorlás

la manche-csatorna

illegális

Komoly incidensek érik Nagy-Britanniát a belügyminisztérium szerint

Infostart / MTI

A brit belügyminisztérium szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt azoknak a száma, akik a La Manche-csatornán átkelve próbálnak illegálisan bejutni Nagy-Britanniába. A tárca a folyamatot "komoly incidensnek" minősítette pénteki közleményében.

Valamely esemény komoly incidenssé minősítése a brit kormány részéről jogi alapot teremt az adott ügyben érintett tárca és egyéb hivatalok számára sürgősségi intézkedések meghozatalára.

A brit belügyminisztérium péntek esti közleménye szerint Sajid Javid, a tárca vezetője személyes irányítása alá vonta a Csatornán egyre nagyobb számban megkísérelt illegális átkelések ügyének kezelését. Javid első lépésként mielőbbi telefonos egyeztetést kért Christophe Castaner francia belügyminisztertől.

A belügyi tárca közleménye szerint a helyzetet sürgősen kezelni kell, mivel félő, hogy az átkeléssel próbálkozók közül előbb-utóbb valaki életét veszti.

Az elmúlt két hónapban a brit hatóságok adatai szerint legalább 221-en próbáltak átkelni Angliába a francia és a brit partok közötti tengerszoroson, amely a világ legforgalmasabb kereskedelmi hajózási csatornája. Az átkeléssel próbálkozók zöme szíriai és iráni állampolgár, és sok közöttük a gyermek.

A brit határőrizet legutóbb péntek reggel vett őrizetbe 12 iránit a délkelet-angliai Dover kikötője előtti vizeken. Ők - az illegális átkeléssel próbálkozók zöméhez hasonlóan - kisméretű felfújható csónakkal indultak Franciaországból Anglia felé.

Caroline Nokes, a brit belügyminisztérium bevándorlási ügyekért felelős államtitkára a BBC televíziónak pénteken elmondta: az átkelési kísérletek egy része mögött szervezett bűnözői csoportok állnak, de sokan egyéni kezdeményezésből vágnak neki a veszélyes útnak.

Bridget Chapman, a menekültek és menedékkérők segítésével foglalkozó, Kent Refugee Action Network nevű délkelet-angliai civil szervezet vezetője a BBC-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az átkelési próbálkozások számának megugrása a szemközti francia kikötőben, Calais-ban foganatosított szigorúbb biztonsági intézkedések következménye. A kamionokat és a vonatokat ugyanis ma már magas kerítések védik az illegálisan átkelni igyekvőktől, így ők más útvonalak után néznek.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018