eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Attapeu, 2018. július 24.Háztetőn rekedt lakosok a laoszi Attapeu tartományban, miután az előző este átszakadt a nemrég megépített, de még nem termelő Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja 2018. július 24-én. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg, sokan meghaltak, több százan eltűntek. (MTI/EPA/ABC Laos News)
Nyitókép: MTI/EPA/ABC Laos News

Átszakadt a gát, hat falut sodort el a víz Laoszban

Sokan meghaltak, több százan eltűntek - jelentette kedden a helyi média.

Átszakadt egy vízerőmű gátja Laosz délkeleti részén, a víz elsodort hat falut. Az áldozatok pontos száma még nem ismert. Egyelőre azt sem tudni, hogy mitől szakadt át a Mekong folyón, Attapeu tartományban nemrég megépített, de még nem termelő Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja.

Hétfő este történt a katasztrófa, mintegy ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg.

A vízerőművet egy dél-koreai vezetésű, thaiföldi és laoszi társaságokat is magába foglaló cégcsoport építette fel több mint egymilliárd dolláros költséggel. Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, a megtermelt áramot a tervek szerint 90 százalékban Thaiföldnek adták volna el. A kis és szegény indokínai országban számos vízerőmű van épülőben, és ezek is nagyrészt külföldre fognak termelni. A környezetvédő szervezetek azonban régóta aggódnak a tervezett vízlépcsőknek a Mekongra, nevezetesen annak élővilágára, a környékbeli lakosságra és a helyi vállalkozásokra gyakorolt várható hatása miatt.

Thongloun Sisoulith kormányfő a helyszínre sietett, hogy a helyzetről tájékozódjon.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×