eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Németországban kapták el Bin Laden egyik volt testőrét

A tunéziai férfit őrizetbe vették, vélhetően kitoloncolják az országból, ahol több mint tíz éve él.

A negyvenes éveinek elején járó férfit akkor vették őrizetbe, amikor éppen eleget tett napi jelentkezési kötelezettségének az egyik helyi rendőrőrsön. A bochumi városvezetés szóvivője szerint a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal felülvizsgálta Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter felügyelete mellett, majd felfüggesztette a férfi kiutasításának tilalmáról rendelkező korábbi bírósági határozatot.

A férfi terrorszervezetben eltöltött múltjára tekintettel az észak-rajna-vesztfáliai belügyminisztérium még áprilisban nyilvánította közbiztonságot veszélyeztető - vagyis a német biztonsági szolgálatok által merénylet elkövetésére képesnek, illetve hajlandónak tartott - személlyé.

Tavaly áprilisában egy német bíróság megakadályozta a férfi kiutasítását arra hivatkozva, hogy hazájában valószínűleg megkínoznák, embertelen, megalázó bánásmódnak lenne kitéve.

A törvényszék ugyanakkor egy 2015-ben hozott ítéletében bizonyítottnak látta, hogy a férfi 1999 végén és 2000 elején az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagja volt, s a szélsőségesek egyik afganisztáni táborában katonai kiképzést kapott, sőt

egy ideig Oszama bin Laden testőrségének soraiban is szolgált.

A tunéziai tagadta ezt, azt állítva: ebben az időszakban vallási oktatásban részesült a pakisztáni Karacsiban. A férfi 2005 óta élt Bochumban feleségével és gyermekeivel. Családtagjai korábbi értesülések szerint német állampolgárok.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladennel 2011 május 2-án végeztek az amerikai különleges erők az északkelet-pakisztáni városban, Abbotábádban.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×