eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin
Isztambul, 2018. június 24.Recep Tayyip Erdogan török államfő, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke televíziós beszéde közben az isztambuli elnöki hivatalban 2018. június 24-én, a törökországi előrehozott elnök- és parlamenti választások napján. A nem hivatalos eredmények alapján Erdogan bejelentette győzelmét. (MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz)
Nyitókép: Lefterisz Pitarakisz

Itt az EBESZ véleménye a török választásról

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára a törökországi választásokon. Az államfőválasztás második helyezettje elismerte Erdogan győzelmét.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői szerint nem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára a törökországi választásokon. A hivatalban lévő elnök, Recep Tayyip Erdogan és a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) túlzott előnyöket élvezett még a médián belül is - közölte hétfőn a szervezet megfigyelő küldöttségének a vezetője egy ankarai sajtótájékoztatón.

Ezekre a választásokra hatást gyakoroltak az alapvető jogok általunk tapasztalt korlátozásai - mondta Ignazio Sanchez Amor, aki

a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és a gyülekezési szabadságot hiányolta főként.

A demokratikus vitát behatárolta a 2016. óta érvényben lévő rendkívüli állapot is, valamint néhány választási törvény, amelyet márciusban és áprilisban fogadtak el, vagyis csak rövid idővel korábban.

Pozitívnak tartották viszont a megfigyelők a magas részvételi arányt, ami szerintük azt mutatja, hogy a választók elkötelezettek a demokrácia mellett.

A misszió egy másik tagja, a szlovák Peter Osusky felrótta Törökországnak azt is, hogy megtagadta a beutazási engedélyt a delegáció két tagjától a korábbi politikai nyilatkozataik miatt.

Összességében az EBESZ nem vonta kétségbe a választások érvényességét.

A több mint 300 megfigyelő közös véleménye szerint a "szavazóknak valódi választási lehetőségük volt".

Egy, az előző törökországi választásokkal való összehasonlítást felvető kérdésre Sánchez Amor azt válaszolta, hogy "a legfeltűnőbb különbség a média működésében volt".

Muharrem Ince: ezután is mindig kételyeink lesznek a jövőnket illetően

Nyilvánosan elismerte hétfőn Ankarában Recep Tayyip Erdogan török államfő győzelmét az előző napi előrehozott elnökválasztás második helyezettje, Muharrem Ince, aki a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) nevében indult a megmérettetésen.

Ankara, 2018. június 24.
Muharrem Ince, a legnagyobb ellenzéki erőt képviselő török Köztársasági Néppárt, a CHP elnökjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Legfelsőbb Választási Tanács ankarai épülete előtt 2018. június 24-én, a törökországi előrehozott elnök- és parlamenti választások napján. (MTI/AP/Ali Unal)
Muharrem Ince, a legnagyobb ellenzéki erőt képviselő török Köztársasági Néppárt, a CHP elnökjelöltje, aki a választások másnapján elismerte vereségét. (MTI/AP/Ali Unal)

Pártjának székházában tartott sajtótájékoztatóján

Ince arra kérte Erdogant, hogy mindenki államfője legyen. "Ha engem választottak volna meg, én így tettem volna"

- fogalmazott Ince, közölve azt is, hogy gratulálni fog Erdogannak a sikeréhez.

Kiemelte: a CHP munkatársai által a párthoz eljuttatott adatok és a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által közölt eredmény között nincs lényegi különbség.

Leszögezte: mintegy 15 millió szavazatot kapott, és a célja, hogy a jövőben ezt 30 millióra növelje. Ez rövid távon is lehetséges cél, ezért fog dolgozni - nyomatékosította. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a választási kampány az elejétől a végéig minden tekintetben igazságtalan volt.

Ince a vasárnap egyszerre tartott elnök- és parlamenti választás eredményével kapcsolatban hangsúlyozta:

világossá vált, hogy Törökországnak egy ideig még nem lesz olyan társadalma, amely intézményeken és szabályokon alapul.

A kemalista politikus úgy vélte, hogy az előző napi választással Törökország a szó legszorosabb értelmében az "egyemberes rendszerbe" lépett át. "Ezután is mindig kételyeink lesznek a jövőnket illetően" - figyelmeztetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×