eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Surabaya, 2018. május 13.Munkagéppel szállítják el a járműroncsokat a kelet-jávai Surabaya város egyik templomától, ahol öngyilkos merénylők robbantottak a reggeli mise előtt 2018. május 13-án. A nagyvárosban három különböző keresztény templomot ért egyidejű pokolgépes támadás, amelyek elkövetője valószínűleg az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport. (MTI/EPA/Fully Handoko)
Nyitókép: FULLY HANDOKO

Keresztény templomoknál robbantottak Indonéziában

Egy család hat tagja - köztük két kislány - követte el a vasárnap reggeli öngyilkos merényleteket Indonéziában több keresztény templomnál - adta hírül az indonéz rendőrség, hozzátéve, hogy tizenháromra emelkedett a detonációk halálos áldozatainak száma.

A támadások a zömmel muzulmán vallású ország második legnépesebb városában, Surabayában történtek három templomnál szinte egyszerre, közvetlenül a reggeli istentisztelet előtt. Több mint 40 ember megsebesült.

Az elkövetők egy család tagjai voltak: az apa egy autóba rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe, 16 és 18 éves fiuk egy motorbiciklit használt, az anya pedig a 9 és 12 éves kislányukkal együtt robbantotta fel magát.

Denpasar, 2018. május 13.
Indonéz rendőrök biztosítja Szentlélek-székesegyházat mise idején a Bali-szigeti Denpasarban 2018. május 13-án, miután a reggeli órákban öngyilkos merénylők robbantottak három keresztény templomban a kelet-jávai Surabaya városban. A támadások elkövetője valószínűleg az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport. (MTI/EPA/Made Nagi)
Denpasar, 2018. május 13. Indonéz rendőrök biztosítja Szentlélek-székesegyházat mise idején a Bali-szigeti Denpasarban 2018. május 13-án, miután a reggeli órákban öngyilkos merénylők robbantottak három keresztény templomban a kelet-jávai Surabaya városban. A támadások elkövetője valószínűleg az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport. (MTI/EPA/Made Nagi)

A merénylők az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szervezethez tartoztak. A család korábban Szíriában járt, nemrég tértek vissza Indonéziába. A detonációkban mindannyian életüket vesztették.

A támadók eredetileg rendőrségi célpontokat szemeltek ki, ám azok túlzott őrizete miatt változtattak a tervükön. Három, házilag eszkábált robbanószerkezetet a merénylők nem tudtak felrobbantani, ezeket tűzszerészek semmisítették meg.

A rendőrség vasárnapra bezáratta a városban az összes templomot.

Joko Widodo elnök ellátogatott a támadások helyszíneire, és barbár, embertelen és gyáva tettnek minősítette a robbantásokat.

Az indonéziai egyházak szövetsége és az ország két legnagyobb muszlim szervezete is elítélte a merényleteket.

A 261 milliós Indonézia lakosságának mintegy 9 százaléka keresztény, közülük sokan kínai nemzetiségűek.

A héten szélsőséges iszlamista foglyok lázadást robbantottak ki egy Jakarta külvárosában található, erősen őrzött börtönlétesítményben. A zendülők a terrorelhárítók öt tagjával végeztek. Az indonéz hírszerzés szerint a vasárnapi templomi robbantásoknak köze lehet a jakartai börtönlázadáshoz.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×