eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin
Róma, 2018. május 7.Matteo Salvini, az olasz jobboldali pártszövetséget vezető Liga miniszterelnök-jelöltje (k), Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke (b) és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője sajtótájékoztatót tart a Sergio Mattarella államfővel tartott megbeszélés után a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 7-én, az olasz kormányalakítási tárgyalások újabb fordulójának napján. Salvini elutasította az államfő által felvetett szakértői kormány lehetőségét. Amennyiben a március 4-i parlamenti választások két győztes pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga nem tud kormánykoalíciót létrehozni, akkor Mattarella átmenetileg úgynevezett elnöki kormányra bízná az ország irányítását. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Nyitókép: ANGELO CARCONI

Az új olasz kormány sem lehet hosszú életű

Rómában hétfőig kért és kapott utolsó haladékot a választásokon győztes Öt Csillag Mozgalom és a Liga a kormányalakítási tárgyalások folytatására.

Nem lehetlen a megállapodás, de nem lesz könnyű dolga Silvio Berlusconi, illetve pártja háttérbe vonulása után sem az Öt Csillag Mozgalomnak és a Ligának – mondta Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő.

A két párt azt követően kért az államfőtől haladékot öt kudarcba fulladt kormányalakítási konzultációs kör után, hogy a márciusi olaszországi parlamenti választásokon győztes jobboldali partnerségben részt vevő Forza Italia elnöke, Silvio Berlusconi volt kormányfő szerda este bejelentette, szabad utat ad a vele szövetséges Ligának az egyezség megkötésére. Ha létrejön az új kormány, ellenzékbe vonul.

Szomráky Béla szerint a tárgyalásokat a személyes abmíciók veszélyeztethetik, az, ha esetleg Luigi Di Maio a végletekig ragaszkodni akar ahhoz, hogy ő legyen Olaszország miniszterelnöke.

Amennyiben az Öt Csillag Mozgalom vezetője erről letesz, várhatóan a Liga első embere, Matteo Salvini sem követeli magának a kormányfői posztot, hanem egy harmadik ember, akár az egyik párt politikusa lehet Olaszország új miniszterlenöke. Olasz sajtóhírek szerint

a Brüsszellel szemben kritikus Di Maio a külügyminiszteri, Salvini a belügyminiszteri posztot kaphatja meg.

A kormány névsorát várhatóan hétfőn ismertetik.

Szomráky Béla szerint azonban még

így sem lesz túlságosan hosszú életű az Európával sok kérdésben vitatkozó, populista pártok alkotta kormány.

A szakértő egy-másfél évet ad a kabinetnek, ez pedig arra lesz elegendő, hogy újabb választási törvényt alkossanak, ami aztán nagyobb teret enged annak, aki megnyeri a választásokat.

Az olasz államfő a hét elején azt mondta, a koalíciós tárgyalások sikertelensége miatt szakértői kormányt nevez ki decemberig – ezt követően kértek újabb haladékok hétfőig a választásokon nyertes erők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×