eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Róma, 2018. május 7.Sergio Mattarella olasz államfő sajtótájékoztatót tart a kormánykoalíciós tárgyalások harmadik fordulójának végén a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 7-én. Mattarella szakértői kormány felállítására tett javaslatot, miután a kormányalakításról szóló utolsó tárgyalások sem hoztak eredményt. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Nyitókép: Angelo Carconi

Lesz-e tűzszüneti kormány a válság után?

Szakértői kormány felállítására tett javaslatot az olasz államfő, miután hétfőn a kormányalakításról szóló utolsó tárgyalások sem hoztak eredményt. Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő szerint a legerősebb pártok nem támogatják a köztársasági elnök javaslatát.

Szomráky Béla Olaszország-szakértő az InfoRádióban elmondta, hogy Sergio Mattarella megelégelte a pártok eddigi civakodását, ezért a hétfői tárgyalások után bejelentette, hogy felállít egy úgynevezett tűzszüneti kormányt, politika-semleges kormányt.

"Vagy csinálnak végre valamit a pártok, vagy Mattarella lép, de ezzel saját magát is a falhoz szorította.

A két nagy párt: az Öt Csillag Mozgalom és a Liga személyes, és egyéb okok miatt nem tud megegyezni egymással, a harmadik kis párt nem rúg labdába"

- mondta Szomráky Béla, hozzátéve, hogy nemsokára Mattarella meg fogja nevezni saját jelöltjét.

A pártok reakciói természetesen nem késtek: se az Öt Csillag Mozgalom, sem a Liga vezetője nem fogadja el a felvetést.

"Semmiképp se szeretnék, ha a Monti-féle történet megismétlődne: 2011-ben az akkori államfő kvázi megbuktatta, vagy rábeszélte, hogy Berlusconi elveszítse jogosítványait, és kinevezte Mario Montit, ezzel kezdetét vette egy olyan folyamat, amelynek során

az államfő nevezte ki a miniszterelnököt, és nem demokratikus választások, nem a népakaratnak megfelelő kormányfő vezette az olasz kormányt"

- hangsúlyozta az Olaszország-szakértő.

Tűzszüneti kormány vagy új választás?

Szomráky Béla kifejtette, hogy az egyelten párt, amely támogatná a parlamentben a tűzszüneti kormányt, az a belső harcokkal foglalkozó, nagyjából önmagát fel is őrölt Demokrata Párt. A másik két nagy párt, viszont nem megy bele a tűzszüneti kormányba, mert attól fél, hogy nagyobb támogatottság nélkül marad.

"A Liga a maga 17 százalékával azt mondja, hogy azonnal vissza kell térni a szavazófülkébe, lehetőleg július elején.

Részben attól tartanak, hogy csökken a támogatottságuk, de főleg attól, hogy Olaszországban a nyáron a kutya nem megy el szavazni"

- mondta az újságíró, hozzátéve, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy ugyanakkora lelkesedéssel mennének el szavazni az olaszok nyáron, mint eddig.

"Technikailag a legközelebbi választás július 22-én, vagy ősszel lehet,

de az biztosnak tűnik, hogy ennek a kormánynak legkésőbb év végéig állnia kell, és addig a pártoknak el kell dönteniük, hogy össze tudnak-e ütni maguk között többséget, de decemberig ez a kormány nem fog eljutni eddig" - summázta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×