eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Egységes és kötelező menekültügyi eljárást tervez az EP

Egységesítené a menekültügyi eljárásokat az uniós tagállamokban az Európai Parlament igazságügyi bizottságának friss tervezete. A Fidesz szerint az elképzelés ellehetetlenítené a magyar határzárat. Az ellenzék nem így látja.

Szerdán mutatta be az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága azt a jogszabály-tervezetet, amely egységesítené és kötelezővé tenné a menekültügyi eljárás lefolytatását az unió valamennyi tagállamában. Ennek értelmében egyebek mellett

a menedékkérelmek regisztrációját három napon belül, elbírálását pedig hat hónapon belül kellene elvégezniük a tagállamoknak.

Emellett a tervezet időről időre felülvizsgáltatná azon – biztonságos harmadik országnak – nevezett országok listáját, ahonnan az érkezők nem kaphatnának menekültstátuszt.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-nek nyilatkozva a következőket mondta a tervezetről:

"Abban a pillanatban lehetetlenné tenné a jelenlegi magyar eljárást, vagyis, hogy a tranzitzónában kell megvárni a migránsoknak a menekültkérelmük jogerős elbírálását.

Lehetetlenné tenné a határellenőrzési rendszert, amit a magyarok alkalmaznak – és amelynek hatékonysága jól látható, hiszen ma már zömében kerülőutak vannak" - mondta.

Hasonló állásponton volt Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, aki szerint jogilag veszélyeztetné a déli határzár működését e tervezet hatályba lépése. A politikus közleményében abszurdnak nevezte, hogy a szöveg szerint ezentúl

nem lehet biztonságos unión kívüli országnak tekinteni azokat az államokat, ahol a migráns nem részesül megfelelő ellátásban.

Nem lehet majd automatikusan elutasítani a menekültkérelmeket pusztán arra hivatkozva, hogy biztonságos országon - például Szerbián - keresztül érkeztek, ahol életük már nincs veszélyben. Mint írta, a javaslat törölné Törökországot a biztonságos származási országok közül, ezzel ellehetetlenítve az EU-Törökország megállapodást, amely segített megállítani a Balkánra nehezedő migrációs nyomást.

Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője azonban rámutatott, hogy a másfél éve készülő tervezet egy egységes európai menedékkérelmi rendszert hozna létre, nem a magyar határzár ellen irányul, ám azt a képviselő is elismerte, hogy a magyar eljárásrend nem felel meg a benne foglalt elképzeléseknek.

"Ez a jelentés azt szeretné elérni, hogy azokról, akik ideérkeznek az európai határokra, gyorsan, és egyértelműen el lehessen dönteni, hogy jogosultak-e nemzetközi védelemre,

vagy pedig nem engedhető meg az, hogy bejöjjenek az Európai Unióba" - mondta Niedermüller Péter.

A rendelettervezet elkészültével elindulhat az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közötti úgynevezett trilógus, az a tárgyalássorozat, amelyben kompromisszum alakulhat ki az előterjesztésről a három intézmény között, és ezután kerülhet szavazásra az Európai Parlament elé. Niedermüller Péter szerint mindez néhány hónapig, vagy akár egy évig is eltarthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×