eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Juncker: az USA a jelek szerint el akarja vágni magát a világtól

Sajnálatukat fejezték ki az európai uniós vezetők amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken leszögezte: megingathatatlan az unió elkötelezettsége a megállapodás mellett.

"Továbbra is vezetni fogjuk a klímaváltozás elleni harcot" - szögezte le pénteki Twitter-bejegyzésében a bizottság elnöke, hangot adva csalódottságának.

Juncker a Politico brüsszeli hírportálnak adott előző esti interjújában hangsúlyozta,

egyre fontosabb válik a kapcsolat Kínával, minthogy az Egyesült Államok a jelek szerint el akarja vágni magát a világtól.

"Nem tesz túl boldoggá a gondolat, hogy talán szorosabban fogunk együttműködni Kínával, mint ahogyan az amerikaiakkal tudunk. Ez nem illik a régi világképembe" - mondta Juncker, aki korábban "súlyosan elhibázottnak" nevezte Trump döntését.

Miguel Arias Canete uniós klíma- és energiaügyi biztos azt írta a közleményében: "Szomorú nap ez a nemzetközi közösség számára, amikor egy kulcsfontosságú partner hátat fordított a klímaváltozás elleni harcnak. Az EU rendkívüli sajnálattal fogadja a Trump-adminisztráció egyoldalú döntését az egyezmény felmondásáról."

A spanyol biztos kiemelte: a megállapodás ennek ellenére érvényben marad, a világ továbbra is számíthat e téren az európai vezető szerepre. Hozzátette,

az Európai Unió meg fogja erősíteni partneri kapcsolatait, és új szövetségeket fog kötni a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke pedig leszögezte, hogy a párizsi egyezmény végrehajtása az Egyesült Államok nélkül is folytatódni fog.

Donald Trump magyar idő szerint csütörtök este jelentette be, hogy az Egyesült Államok felmondja a 2015 végén Párizsban csaknem 200 ország által aláírt globális klímamegállapodást.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×