eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Több lesz a magyar elsős Szlovákiában

Több lesz a magyar elsős Szlovákiában

Emelkedett a magyar általános iskolába íratott elsősök száma Szlovákiában. Százzal több magyar kiselsős lesz, mint tavaly. Idén áprilisban Dél-Szlovákia magyarok lakta régióiban összesen 3505 gyermeket írattak szüleik magyar tannyelvű általános iskolába.

Április végével lezárultak az iskolai beíratások Szlovákiában. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége összesített adatai szerint a 2017/2018-as tanévre 254 magyar általános iskolába 3505 gyermeket írattak be az első évfolyamba és 33 gyermeket a nulladik évfolyamba. Szeptemberig vélhetően ez a szám módosul, mivel a tavalyi év szeptemberében is több mint 400-zal többen kezdték meg tanulmányaikat, mint ahány gyermeket beírattak a kötelező beíratási időszak alatt.

Jókai Tibor, a pedagógusszövetség elnöke a számadatok ismeretében derűlátóan nyilatkozott. „Ha a számok mögé nézünk, akkor látjuk, hogy tavaly az áprilisi beíratás idején 3402 kisdiákot írattak be, és szeptemberben 3800 tanuló kezdte meg tanulmányait magyar iskolában, most pedig 3505-öt írattak be. A beíratás időszakában ezek a számok csak irányadóak, mert ezek még változni fognak. Összegezve optimizmusra ad okot, hogy száz gyerekkel többet írattak be” – fogalmazott Jókai.

A pedagógusszövetség elnöke elmondta, a két legnagyobb magyar járásban, a Dunaszerdahelyiben és a Komáromiban is nőtt a beíratottak száma, és külön örömnek számít, hogy a Nyitrai járásban is hárommal több lesz idén a magyar elsős.

A hírt mindkét szlovákiai magyar párt üdvözölte. A Magyar Közösség Pártja köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek, pedagógusoknak, iskoláknak, akik sokat tettek ezért az eredményért. „Több civil szervezet és mozgalom fejt ki évente masszív beiratkozási kampányt, s ez hasznos, célravezető. A szeptemberi tanévkezdésig hátralévő időben pedig tovább kell munkálkodni azon, hogy az emelkedő tendenciát meg tudjuk tartani, és elérjük, akár túl is lépjük az idei tanév elsőseinek számát” – fogalmazott Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi szakpolitikusa.

Vörös Péter, a Híd parlamenti képviselője szerint is komoly eredmény született. „Végre át tudtuk törni a közöny falát, végre sikerült megmozdítani az emberekben valamit” – mondta, s hozzátette: „Számunkra elsősorban az a fontos, hogy a magyar gyerekek magyar iskolában kapjanak olyan tudást, amely felkészíti őket az életre. Most végre nem csak arról kell beszélnünk, hogy elfogyunk, hanem arról, hogy gyarapodásnak indultunk. Nagy szükségünk van az ehhez hasonló sikerélmények megélésére” – fogalmazott a Híd parlamenti képviselője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×