eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Cseh miniszterelnök: a kormány lemondása az egyetlen megoldás

Cseh miniszterelnök: a kormány lemondása az egyetlen megoldás

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök bejelentette, hogy még a héten benyújtja kormánya lemondását.

Döntését azzal indokolta, hogy nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babiš kormányfő-helyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak, és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni.

Bohuslav Sobotka nem javasolja Miloš Zeman cseh köztársasági elnöknek, hogy hívja vissza Andrej Babiš pénzügyminisztert, ehelyett beadja kormánya lemondását. „Ebben a pillanatban a létező egyetlen értelmes megoldást választom, és az az, hogy lemond a kormány” – nyilatkozta Bohuslav Sobotka ma a prágai kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő úgy véli, döntése a lehető legtisztább megoldása a Csehországban kialakult koalíciós válságnak. A miniszterelnök azt mondta, nem akart a pénzügyminiszter Babišból mártírt csinálni azzal, hogy leváltja, mert ez a lépés Sobotka szerint csak Babišnak kedvezett volna.

„Kormányfőként nem viselhetem a felelősséget azért, hogy a kormányfő-helyettesi poszton olyan személy áll, akinek nem tisztázott a múltja” – jelentette ki Sobotka, hozzátéve, hogy saját elhatározásból döntött úgy, lemond a kormány. Sobotka azt is elmondta, amennyiben a koalíciós pártok megegyeznek egy új kormányban, ott Babiš már nem lehet Csehország pénzügyminisztere.

Bohuslav Sobotka múlt héten mutatta be azokat a dokumentumokat, melyek lerántják a leplet Andrej Babiš pénzügyminiszter kétes üzleti tevékenységeiről, egyebek mellett az Agrofert kötvények körül kialakult botrányról.

Miloš Zeman köztársasági elnök holnap fogadta volna hivatalában a cseh pénzügyminisztert. Zeman már korábban kijelentette, abszurdnak tartja Andrej Babiš visszahívását.

Egyelőre kérdéses, ki és milyen módon fog kormányozni Csehországban. A szociáldemokrata Bohuslav Sobotka szeretne döntési lehetőséget adni a koalíciós partnereknek, az ANO-nak, és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak a folytatásról, de az sem zárható ki, hogy hamarosan előrehozott választásokat tartanak Csehországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×