eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elárulták a londoni merénylő nevét

Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet elkövetőjének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard.

A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, és az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt.

Ebben a térségben van Birmingham, a második legnagyobb népességű brit város is, ahol a rendőrség csütörtök hajnalban nagyszabású rajtaütéseket hajtott végre, házkutatásokkal és őrizetbe vételekkel. Londonban is voltak hasonló rendőrségi akciók, és csütörtök délutánig a két városban összesen nyolc személyt vettek őrizetbe.

A Scotland Yard  közleménye nem említi, hogy Masood Birminghamben élt volna, de a birminghami nyom már a merénylet után nem sokkal felmerült, mivel a Westminster hídon végrehajtott gázolásos merénylethez az elkövető egy olyan járművet használt, amelyet Birminghamben bérelt.

A Scotland Yard szerint Masood az elmúlt évtizedekben

erőszakos bűncselekmények miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Közben egy amerikai turistát azonosítottak a szerdai londoni merénylet harmadik halálos áldozataként. A hatóságok közlése szerint Kurt Cochrant is a Westminster hídon gázolták el. Az amerikai férfi feleségével, Melissával utazott Londonba, hogy 25 éves házassági évfordulójukat ünnepeljék. A nő súlyosan megsérült a támadásban.

Kurt Cochran a terrortámadás harmadik halálos áldozata a parlamentnél megkéselt rendőr, Keith Palmer, és a hídon elütött Aysha Frade mellett.

A merényletben mintegy negyvenen sérültek meg, közülük hét állapota kritikus. Egy román nő a Temzébe zuhant, de túlélte az esetet. A rendőrség a helyszínen végzett a támadóval, bár egyes hírek szerint egy miniszter testőre lőtte le.

Megakadályozott merénylet

Járókelők közé hajtott egy autós Antwerpenben, de sikerült elkerülni a tragédiát. A belgiumi város sétálóutcájában minden járókelő el tudott menekülni a nagy sebességgel közlekedő francia rendszámú autó elől.

Csütörtökön újra megindult a forgalom a Westminster hídon, megnyitották a közeli metróállomást, és ismét lehet látogatni a fontos turistanevezetességeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×