eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Most már biztos: az amerikaiak fizetik a mexikói falat

Most már biztos: az amerikaiak fizetik a mexikói falat

Hiába volt Donald Trump kampányának egyik központi eleme, mégsem Mexikó fogja fizetni a két ország közti válaszvonal létrehozását.

Az amerikai elnök nemcsak azt ígérte kampányában, hogy falat építenek a mexikói határra az illegális bevándorlás megállítására, hanem azt is, hogy eléri, Mexikó fizesse azt meg.

A Huffington Post azonban a szerdán napvilágra került költségvetési javaslat alapján azt írta, hogy 4,1 milliárd dollárt terveznek a fal építésére, amelyből 1,5 milliárd az idei, 2,6 milliárd pedig a következő pénzügyi évben (ez október 1-jén kezdődik) lesz esedékes.

Most már biztos: az amerikaiak fizetik a mexikói falat

És ezek csak a kezdeti költségek: korábban ugyanis már szó volt arról, hogy a Belbiztonsági Minisztérium becslése szerint a fal jóval többe fog kerülni, mint a Trump a kampányában szereplő 12 milliárd dollár.

Most már biztos: az amerikaiak fizetik a mexikói falat

A valódi költség inkább valahol 21 milliárd dollár körül lesz, bár vannak 40 milliárd dolláros becslések is. Az elnök meg is ígérte, hogy beleássa magát a tárgyalásokba és jelentősen csökkenti a költségeket.

Mexikó korábban határozottan kijelentette: egy árva petákot sem fizet a falért. Azután január végén Enrique Pena Nieto mexikói elnök lemondta amerikai látogatását, miután Donald Trump azt üzente neki, ha Mexikó nem hajlandó kifizetni a két ország határán továbbépítendő falat, akkor ne is utazzon az Egyesült Államokba. Ezt követő telefonbeszélgetésükön megegyeztek abban, hogy nem beszélnek többet nyilvánosan a fal kérdéséről. A mexikói elnök akkor konstruktívnak nevezte a telefonbeszélgetésüket és amerikai partnere is elégedetten nyilatkozott, konstatálva, hogy egyértelmű nézeteltérés van köztük. 

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×