eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Európa megkönnyebbült, nem lesz Nexit

A hollandiai parlamenti választások eredménye Európa győzelmét jelenti - jelentette ki Sigmar Gabriel, a német diplomácia vezetője szerda éjjel, miután a választások utáni felmérések egyöntetűen a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) fölényes sikerét mutatták.

A német külügyminiszter egyben

jó jelzésnek minősítette, hogy nem a muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője nyert.

A németországi Wolfenbüttelben, a német szociáldemokrata párt (SPD) egyik rendezvényén nyilatkozó Gabriel a közelgő francia elnökválasztással összefüggésben is derűlátónak mutatkozott.

A német szociáldemokrata párt kancellárjelöltje, Martin Schulz üdvözölte, hogy az előzetes előrejelzések szerint a hollandok túlnyomó többsége világosan elutasította "Geert Wilders uszítását és egész társadalmi csoportokkal szembeni kimondhatatlan álláspontját"."Ez jó hír Európa és Hollandia számára is"- tette hozzá.

A moszkvai látogatáson tartózkodó Horst Seehofer bajor miniszterelnök is megkönnyebbülten reagált a holland választási eredményekre. "A nemzeti jelentőségű választásokon a komoly polgári pártokat támogatják, amennyiben meggyőző válaszokat tudnak adni az embereket foglalkoztató kérdésekre" - mondta, hozzátéve, hogy Mark Rutte miniszterelnök, a VVD vezetője ezúttal a foglalkoztatási és a fiatalok munkanélküliségét mérő mutatókat illetően tudta jobb számokkal meggyőzni a szavazókat.

A holland választási eredményt azonban nem lehet előrejelzésnek venni a franciaországi voksolásra, mivel az ottani polgári jobboldali jelöltek nem szerepeltek eddig fényesen - emelte ki a bajor miniszterelnök.

Paolo Gentiloni olasz kormányfő is megkönnyebbülten reagált.

"Nem lesz Nexit. Az EU-ellenes jobboldal elvesztette a hollandiai választásokat"

- írta Twitter-oldalán, utalva a PVV egyik korábbi kezdeményezésére, miszerint tartsanak népszavazást Hollandiában is az unióból való kilépésről. Hozzátette: most közösen kell az Európai Uniót "újjáéleszteni" és megváltoztatni.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egy szóval kommentálta a Twitteren a The Scotsman című lap cikkét Wilders választási vereségéről. Azt írta: "helyes".

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló Ipsos-felmérések szerint Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért fölényesen győzött, és 31 helyet nyert el a parlament 150 fős alsóházában, míg fő riválisa, a Szabadságpárt 19-et.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×