eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Martin Schulz új globális világrendet építene

Szembe kell nézni a globalizáció hibáival, és fel kell építeni egy új, igazságos, élhető világrendet - hangsúlyozta Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje hétfőn Berlinben, a Progresszív Szövetség (PA) nevű baloldali világszervezet konferenciáján.

A több mint 130 szociáldemokrata pártot összefogó szövetség tanácskozásán az SPD kormányfőjelöltje Timothy Garton Ash brit történész szavait idézve kiemelte, hogy elkezdődött az "ellenforradalom a liberalizmus terjedésével szemben".

Ez azt jelenti, hogy világszerte erősödik a nacionalizmus és a tekintélyelvűség, amelynek képviselői nem megoldást keresnek a globalizáció gondjaira, hanem csak bűnbakokat, és "politikájuk üzleti modellje" a bezárkózásból, és abból áll, hogy a különbségekből ellentéteket kreálnak.

A baloldalnak szembe kell szállnia ezzel a folyamattal

- tette hozzá.

A globalizációnak számos jó oldala van, például erősíti a nyitottságot és nem különbözteti meg az embereket nemük, vallásuk vagy származásuk alapján, de árnyoldalai is számosak, hiszen az egyenlőtlenségeket is erősítette, a szabályok lebontásához, a szociális és ökológiai szabványok lazításához vezetett, és a privatizációra épülő megoldási javaslata pedig kiüresedett ideológia lett. Ez éppen olyan veszélyes, mint a globális problémák elől falakkal és vasfüggönnyel védekező nacionalista, autoriter erők törekvései - vélekedett Martin Schulz.

A fék nélküli "pénzkapitalizmussal" és az "autoriter internacionáléval" szemben a baloldalnak valódi megoldást kell nyújtania a globalizáció igazságtalanságaira, meg kell fékeznie a piacokat, átláthatóvá kell tennie a vállalatok működését, ki kell terjesztenie a szociális rendszert, és gondoskodnia kell arról, hogy a bérből-fizetésből élők meg is tudjanak élni abból, amiért megdolgoztak - tette hozzá.

Meg kell akadályoznia a "fegyverkezési spirál" kialakulását,

mert csak így lehet forrásokat biztosítani a béke- és fejlesztési politikára, amely a konfliktusok okainak megszüntetésére összepontosít - mondta Martin Schulz.

Mint mondta, német kancellárként arra törekedne, hogy Németország aktívabban használja fel nemzetközi súlyát az új globális világrend, a méltányos globalizáció kialakításáért, és terjessze mindazon értékeket, amelyekre a német társadalom épül.

A feszült európai-török kapcsolatokról szólva aláhúzta: az EU tagállamainak közös álláspontot kell kialakítaniuk azzal kapcsolatban, hogy a török kormány tagjai kampányolhatnak-e a tervezett alkotmánymódosítás mellett az EU területén. Hozzátette, hogy Ankara kampánycélokra használja fel a nemzetközi kapcsolatokat, ami "drámai" fejleményekhez vezetett egyes uniós tagállamokkal folytatott viszonyában.

A török vezetésnek ezzel fel kell hagynia, és Törökország kormányzásával kell foglalkoznia - mondta Martin Schulz.

A PA-t 2013-ban alapították Lipcsében, az SPD alapításának 150. évfordulója alkalmából. A szövetség programjának összeállításáról szóló kétnapos berlini kongresszuson részt vesz mások mellett Stefan Löfven svéd és Antonio Costa portugál kormányfő, valamint számos baloldali pártvezető, köztük Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×