eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A II. Világháború óta most van a legsúlyosabb humanitárius válság

A második világháború óta legsúlyosabb humanitárius válsággal néz szembe a világ, négy ország 20 millió lakóját alultápláltság és éhínség fenyegeti - figyelmeztetett az ENSZ.

Stephen O'Briennek, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettesének az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tett nyilatkozata a fegyveres konfliktus sújtotta Jemenre, Szomáliára, Dél-Szudánra és Nigériára vonatkozott. O'Brien most tért vissza a térségben tett körútjáról.

A főtitkárhelyettes, aki március elején Jemenben, Dél-Szudánban és Szomáliában járt, helyi idő szerint péntek este intézett sürgős mozgósításra vonatkozó felhívást a testülethez, 4,4 milliárd dolláros segítséget kérve a nemzetközi közösségtől a "katasztrófa megelőzésére".

"Az ENSZ figyelmeztet: a világ a második világháború vége óta a legsúlyosabb humanitárius válsággal néz szembe, négy országban 20 millió embert sújt éhezés és éhínség" - jelentette ki O'Brien.

"Ellenkező esetben megjósolható, hogy sokan fognak éhen halni, elveszítik a megélhetés lehetőségét, és elvesznek az elmúlt években keservesen elért politikai vívmányok" - tette hozzá a főtitkárhelyettes.

"Nemzetközi szinten egyeztetett kollektív erőfeszítések nélkül emberek fognak éhen halni, Sokan mások szenvedni fognak és betegségekbe halnak bele. A gyermekek (fejlődésükben) visszamaradottak lesznek és kimaradnak az iskolából. Oda lesznek a létfenntartás eszközei, a jövő és a remények" - figyelmeztetett O'Brien.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×