INFORÁDIÓ 
2020. február 26. szerda
Géza

németország

angela merkel

választás

támogatottság

Angela Merkel feljavult

InfoRádió / MTI

Németországban nagymértékben emelkedett Angela Merkel választói támogatottsága, a kancellár így ismét kihívója, a szociáldemokrata Martin Schulz előtt áll egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint.

Az ARD országos köztelevízió késő esti híradójában ismertetett kutatás szerint a kancellár tevékenységével elégedettek aránya 60 százalékos, ami a legmagasabb szint a menekültválság 2015 szeptemberi elmélyülése óta.

Az ARD Deutschlandtrend című kutatássorozatának legutóbbi, februári mérése óta az Angela Merkellel elégedettek aránya 5 százalékponttal nőtt, a kancellár így ismét megelőzte a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltjét, Martin Schulzot, akinek támogatottsága 3 százalékponttal 52 százalékra csökkent.

Azonban a Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az SPD bő fél évvel a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások előtt szinte fej-fej mellett áll; a CDU/CSU választói támogatottsága 32 százalékos, ami 2 százalékpontos csökkenést jelent, míg az SPD 3 százalékponttal 31 százalékra erősödött.

Martin Schulz január vége óta az SPD kancellárjelöltje. Színre lépése nagymértékben növelte pártja népszerűségét; valamennyi felmérés azt mutatja, hogy az SPD támogatottsága a 20-23 százalék közötti sávból 30 százalék fölé emelkedett.

A Deutschlandtrend adatai alapján a Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek 8 százalékon stagnálnak, míg az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 1 százalékponttal 8 százalékra erősödött.

A CDU/CSU-tól jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 1 százalékponttal 11 százalékra csökkent. A következő Bundestagban a 2013-ban kiesett FDP ismét képviseletet szerezhet, a liberális párt támogatottsága változatlanul 6 százalékos, 1 százalékponttal a bejutási küszöb felett van.

A felmérést az infratest dimap kutatóintézet végezte március 6. és 8. között 1502 ember megkérdezésével. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak. A Bundestag-választást szeptember 24-én tartják.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018