eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Én ki nem állhatom a sajtót. Magukat például különösen utálom - egy politikus vallomása

"Én ki nem állhatom a sajtót. Magukat például különösen utálom" - egy politikus vallomása

Az amerikai elnök támadásaival szemben védelmébe vette a sajtót egy vasárnapi tv-interjúban John McCain republikánus párti szenátor. Több más szenátor is a szabad sajtó jelentőségét hangsúlyozta.

A szabad sajtó elengedhetetlen a demokrácia fenntartásához - hangsúlyozta John McCain az NBC csatorna Meet the Press című műsorának adott interjúban, amelyből előzetesen részleteket tettek közzé.

Az arizonai szenátor arra a kérdésre válaszolt így, mit gondol Donald Trump pénteki Twitter-üzenetéről, amelyben az amerikai elnök kijelentette: "a hamis híreket közlő média az amerikai nép ellensége".

"Én ki nem állhatom a sajtót. Magukat például különösen utálom" - mondta John McCain az interjút készítő Chuck Toddnak, majd így folytatta: "Viszont az igazság az, hogy szükség van önökre. Szükség van a szabad sajtóra. Ez létfontosságú."

Az amerikai elnök legfőbb republikánus párton belüli kritikusaként számon tartott McCain leszögezte: ha fenn akarjuk tartani a demokráciát jelenlegi formájában, akkor szükség van a szabad, sőt esetenként ellenséges hozzáállású sajtóra.

"A diktátorok is így kezdik. Ha megnézzük a történelmet, a diktátorok első dolga, hogy ellehetetlenítik a sajtót. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Trump elnök diktatúrát akarna kiépíteni, csak azt mondom, hogy tanulnunk kell a történelemből" - fejtegette a republikánus szenátor.

Az amerikai elnöknek a médiával szembeni kirohanásaival kapcsolatban több más, szintén a müncheni biztonságpolitikai konferencián tartózkodó amerikai szenátor véleményét is megkérdezték újságírók.

A demokrata párti Chris Murphy szenátor elfogadhatatlannak nevezte, hogy Trump elnök "teljes letámadást" intézett a szabad sajtó ellen.

A szintén demokrata párti Jeanne Shaheen is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az elnök manipulálni igyekszik a médiát. A szenátor szerint a szabad sajtó nem jelent veszélyt, a valódi veszélyt éppen az elnök bírálata jelenti.

A republikánus párti Lindsey Graham szenátor az amerikai törvényhozás pártokon átívelő támogatását ígérte a szabad sajtónak. "Támogatni fogjuk a médiát abban, hogy el tudja végezni a munkáját" - mondta, hozzátéve, hogy a sajtó semmiképp sem az amerikai nép ellensége. Olykor ugyan okoznak "bosszúságokat", de egy demokratikus társadalomnak akkor is szüksége van a szabad sajtóra - szögezte le Graham szenátor.

Donald Trump legutóbbi nyilvános szereplésén, egy floridai gyűlésen is kitartott amellett, hogy a hamis sajtóhírek és tudósítások áldozata, s leszögezte, hogy a média "nem az igazat mondja", megvan a saját agendája.

Az amerikai elnök bírálata nyíltan a The New York Times című napilap, illetve a CNN, az NBC News, az ABC és a CBS televíziócsatornák ellen irányul.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×