eur:
390.76
usd:
365.07
bux:
68152.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gigantikus büntetést fizet az Uber

Húszmillió dollárt kell fizetnie az Ubernek a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal kötött egyezség értelmében, mert megtévesztő kereseti adatokkal tévesztette meg a sofőrjeit, hogy ne a konkurenciához szerződjenek.

Az Uber fuvarszervező cég ellen több partnere is eljárást indított az Egyesült Államokban, mert szerintük megtévesztő ígéretekkel vették rá a sofőröket a csatlakozásra. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szerint 2013 és 2015 között az Uber-sofőrök toborzásánál jóval nagyobb kereseti lehetőségeket vázoltak fel, mint amennyit valóban keresni lehetett a személyszállítással, és közben az ígértnél jóval drágább volt az autók üzemeltetése.

A bizottsággal kötött egyezség értelmében

az Uber 20 millió dolláros büntetést fizet,

amelynek nagy részét a félrevezetett sofőrök kapják, de az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mekkora összeget és milyen arányban osztanak szét közöttük.

A vizsgálat kiderítette, hogy amíg az Uber a honlapján 2015-ben azt hirdette, hogy New Yorkban egy sofőr átlagos éves bevétele meghaladja a 90 ezer dollárt, a valóságban azonban csak 61 ezer dollár volt az átlag, San Francisóban pedig 74 ezret ígértek, de 53 ezer volt a valós átlag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×