eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyar alelnöke is van az Európai Parlamentnek

Ismét az Európai Parlament egyik alelnökévé választották Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselőt a testület strasbourgi plenáris ülésén, délelőtt.

Az első szavazási körben magkapta a megválasztáshoz szükséges voksokat Pelczné Gáll Ildikó fideszes képviselő, akit frakciója, az Európai Néppárt immár másodszor jelölt a posztra.

A 14 posztra összesen 15 jelöltet állítottak a parlamenti frakciók. A képviselőknek a szavazólapjukon legalább 8, legfeljebb 14 nevet kellett megjelölniük, egy-egy indulónak az érvényes voksok több mint felét, vagyis most legkevesebb 310 voksot kellett kapnia ahhoz, hogy már az első fordulóban megszerezze a posztot.

A 2010 óta képviselő Pelczné Gáll Ildikóra pontosan 310 szavazat érkezett, így ő az első magyar politikus, aki egy egész, ötéves cikluson keresztül töltheti be az alelnöki tisztséget. Vele együtt délelőtt összesen 10 alelnököt választottak meg Strasbourgban. A fennmaradó 4 poszt betöltését újabb, legfeljebb még további két szavazással választják meg az EP képviselői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×