eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

"Teljesen normális, ha az amerikai elnök beszél a világ vezetőivel"

Az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálásáról beszélt telefonon a megválasztott amerikai elnök az orosz államfővel éjszaka. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben megismételte, a szervezet is párbeszédre törekszik Moszkvával. A Krím-bekebelezése ettől függetlenül elfogadhatatlan.

„Teljesen normális dolog, hogy az Egyesült Államok megválasztott elnöke beszél a világ vezetőivel, köztük természetesen az orosz elnökkel. A NATO álláspontja sem más, párbeszédet akarunk folytatni Oroszországgal” - reagált újságírói kérdésre a Brüsszelbe, az uniós védelmi miniszterek ülésére érkezett Jens Stoltebnerg NATO-főtitkár.

Hétfőn ugyanis Vlagyimir Putyin telefonon felhívta Donald Trumpot. A Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint a beszélgetésben mindketten hangsúlyozták, hogy aktívan együttműködnek az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálása érdekében. Putyin jelezte, kész az egyenjogúságon, a kölcsönös tiszteleten és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás elve érvényesülése mellett partneri párbeszédet folytatni az új amerikai adminisztrációval.

A közlemény szerint mindkét politikus egyetértett abban, hogy a kapcsolatokat a konstruktív együttműködés medrébe kell terelni, és megbízható alapokra kell helyezni, különösen a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztésével. A jelentés szerint megállapodtak abban, hogy telefonon keresztül kapcsolatban maradnak, később pedig személyesen is találkoznak. Brüsszelben a NATO-főtitkár az újságírói kérdésekre válaszul igyekezett eloszlatni a katonai szövetség jövőbeli működésével kapcsolatos kételyeket is.

„A megválasztott elnök a választási kampány idején arról is beszélt, hogy nagy rajongója a NATO-nak, és biztos vagyok benne, hogy elnöksége idején az Egyesült Államok teljesíteni fogja a szövetségen belüli kötelezettségeit, hiszen az erős NATO nem csak Európának, de Amerikának is fontos” - monda Jens Stoltenberg, hozzátéve, a szövetség elkötelezett a NATO és Oroszország megszakadt egyeztető tárgyalásainak folytatása mellett, amelyre a közeljövőben újra sor kerülhet.

„Nincs ellenmondás a NATO védelmi kapacitásainak bővítése és a politikai párbeszéd között” - folytatta. A CNN amerikai hírtelevíziónak kedden délben nyilatkozva Anders Fogh Rasmussen a NATO korábbi főtitkára nagyon veszélyesnek nevezte Trump immár megválasztott elnök választási kampányban tett kijelentését, miszerint Amerika nem fogja feltétel nélkül megvédeni a NATO-tagországokat.

„Ez alááshatja a NATO közös védelmi politikájának hitelességét, éppen ezért jeleztem, feltétlenül szükség lenne a beiktatása utáni leghamarabb időpontban egy NATO-csúcs összehívására, ahol tisztázható a helyzet, és a tagállamok egyértelműen tisztává tehetik az esetleges agresszor államok számára, hogy Amerika továbbra is elkötelezett a közös védelem mellett” - mondta a CNN-nek nyilatkozva a katonai szövetség korábbi, dán vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×