eur:
389
usd:
360.91
bux:
68687.45
2024. május 7. kedd Gizella

Lesz amerikai-kínai csúcs!

Donald Trump megválasztott amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő telefonon beszélt egymással pekingi idő szerint hétfőn, kölcsönös tiszteletükről biztosították egymást, valamint megállapodtak abban, hogy "hamarosan" találkoznak. Erről mind Washingtonban, mind Pekingben hivatalos bejelentés volt.

Trump megköszönte Hszi gratulációját választási győzelméhez, és elmondta: úgy érzi, a lehető legjobb lesz a kapcsolatuk, és ez mindkét ország érdekét szolgálja majd - olvasható Trumpnak a hatalomátadás ügyeivel foglalkozó irodája közleményében.

A kínai közszolgálati tévé arról számolt be, hogy a két politikus megállapodott egy találkozóban, amelyet már a közeljövőben megejtenének, és megvitatnák a kétoldalú kapcsolatokat. Hszi kijelentette, hogy mindkét országnak "szüksége van a másikkal való együttműködésre, és sok dologban együtt is tudnak működni".

Trump kampánya során rendszeresen támadta Kínát, árfolyam-manipulátornak nevezte, és azt állította, hogy a Pekinggel kötött kereskedelmi megállapodások az amerikai feldolgozóipar és gazdasági teljesítmény erős visszaeséséhez vezettek. A republikánus párti jelölt azzal fenyegetőzött, hogy hivatalban töltött első napján 45 százalékos védővámot vet ki a kínai árukra, a jelenlegi 4,2 százalékos helyett.

A republikánus párti amerikai elnökjelölt megválasztásával bizonytalannak tűnhet a két ország kapcsolatának jövője, pedig Kína éppen hogy stabilitást remél, különösen akkor, amikor mélyreható reformokat kell végrehajtania, mert lassul gazdasága, és átszervezik az országvezetést, új pártelit jön létre 2017 végére Hszi elnök körül. A Reuters által megkérdezett kínai szakértők szerint sokan hiszik Pekingben, hogy Trump retorikáját meghazudtolva pragmatikus lesz, és a kölcsönös előnyök alapján üzletelni akar Kínával.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×