eur:
389.41
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tálas Péter: nem tudni, melyik kampányígéretét tartja be Trump

Több bizonytalanság is van a republikánus elnökjelölt, Donald Trump kampányígéretei között, ám várható, hogy az Egyesült Államok kevésbé lesz nemzetközileg aktív - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

Tálas Péter kiemelte: „abból érdemes kiindulni, hogy Donald Trumpnak a külpolitikában a krédója: Amerika mindenekelőtt. Ez a kampányszlogen azt mutatja, hogy a közel-keleti háborúba belefáradt és a nemzetközi szövetségeinek a kötelezettségvállalásoktól terhelt Egyesült Államoknak a befelé fordulást hirdeti meg.”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője szerint az Egyesült Államok kevésbé lesz aktív.

„Az látszik, hogy a lakosság valamiféle változtatást szeretne az Egyesült Államok politikáján. Ennek tulajdonképpen megfelel Donald Trump programja, amelyről nagyon nehéz beszélni, mert nem nagyon látjuk, mit tekinthetünk komolynak és mit nem” - jegyezte meg Tálas Péter.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője Trump kampánykijelentéseit említette példaként. Hogy valóban épít-e határfalat Mexikóban vagy tényleg ki akarja-e utasítani a tizenegy millió migránst, vagy valóban megtiltja-e a muzulmánok beutazását. Felmondja-e a NAFTÁ-t és azokat a szabadkereskedelmi megállapodásokat, amelyeket Európával és az ázsiai országokkal készül Amerika kötni.

„Nem tudjuk, mert ez egy olyan kampány volt, ahol sok olyan ígéret hangzott el, ami nem volt végiggondolva, hiszen ha ezek közül bármelyiket meg akarja valósítani, akkor az amerikai nemzeti érdekeket is sérthet” - mondta Tálas Péter.

Európa és Magyarország számára a befelé fordulás talán kevesebb kritikával járhat – vélte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

„A republikánusok kevésbé fogják elvárni azokat az emberi jogi és demokráciával összefüggő dolgokat, amelyeket Hillary Clinton egészen biztosan szóvá tett volna” - fogalmazott Tálas Péter.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője fontosnak nevezte azt, hogy az Egyesült Államok és Oroszország viszonya milyen lesz, ez Európa szempontjából is meghatározó.

„Sokan emlegetik azt, hogy a kampányban Trump bejelentette a Krím-félsziget annektálásának elfogadása és az orosz szankciók feloldása megfontolandó. Akik fel akarják oldani az orosz szankciókat, most meg fognak erősödni Európán belül is. A NATO kapcsán azt mondta Trump, hogy a szövetségeseknek nagyobb hozzájárulás kell a biztonságukhoz, ez azt jelenti, hogy meg kell fizettetni az európaiakkal azt, hogy az Egyesült Államok megvédi őket” - mondta Tálas Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×