eur:
389.25
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Moszkvának nincs köze a montenegrói puccskísérlethez"

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn kategorikusan elutasította annak lehetőségét, hogy Moszkvának köze lenne a montenegrói puccskísérlethez.

"Kategorikusan tagadjuk a hivatalos részvétel lehetőségét bármiféle törvényellenes lépések bármilyen megszervezésének kísérletében" - jelentette ki Moszkvában Peszkov.

Szavai szerint Podgorica hivatalosan nem fordult az ügyben Moszkvához. Mint mondta, nincs tudomása arról, hogy a titkosszolgálatok vonalán történt-e kapcsolatfelvétel.

A Kreml szóvivője Milivoje Katnic montenegrói főügyész vasárnapi kijelentésére reagált, amely szerint orosz nacionalisták álltak a múlt hónapban, a választások napján Montenegróban megkísérelt puccs mögött. A főügyész elmondta, nincs tudomása arról, hogy az orosz államnak köze lenne a puccskísérlethez, arra viszont vannak bizonyítékok, hogy orosz nacionalisták szervezték a csoportot.

A főügyész közölte, hogy a nyomozásból kiderült: az orosz nacionalisták bűnszervezetet hoztak létre Montenegróban, céljuk pedig az volt, hogy október 16-án, a parlamenti választás napján betörjenek a podgoricai parlamentbe, s ott meggyilkolják Milo Djukanovic miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra. A főügyész nem nevezte meg, hogy pontosan mely pártokra gondol az ellenzéki tömörülések közül.

A montenegrói választásokon a Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) szerezte meg a legtöbb szavazatot, ugyanakkor egyedül nem tud kormányt alakítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×