eur:
388.38
usd:
362.02
bux:
69145.47
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kormányátalakítással próbál enyhíteni a botrányon a dél-koreai elnök

Többek között új miniszterelnököt és pénzügyminisztert nevezett ki szerdán Pak Gun Hje dél-koreai elnök, aki hivatali idejének legnagyobb botránya miatt igyekszik lecsillapítani a kedélyeket országában.

 Hvang Kjo Ahn miniszterelnököt Kim Bjong Dzsun váltja, aki Ro Mu Hjon elnöksége alatt az államfői kabinet egyik kiemelt titkáraként dolgozott, most pedig egyetemen tanít. A pénzügyi tárcát Jim Dzsong Jong veszi át Ju Il Ho jelenlegi tárcavezetőtől. Jim eddig a dél-koreai pénzügyi felügyelet elnöke volt. Pak emellett kormánya közbiztonsági miniszterét is leváltotta. Pak In Jongot Pak Szöng Dzsu váltja ezen a poszton, aki korábban miniszterhelyettes volt a nemek egyenjogúságáért és családügyekért felelős minisztériumban.

A botrányt az robbantotta ki, hogy kiderült, Pak Gun Hje államfő egyik közeli bizalmasa és barátja, Csoj Szun Szil, bár soha semmilyen hivatalos pozíciót nem viselt, PR és kommunikációs tanácsokat adott az elnöknek, beszédeket írt Paknak, kinevezésekbe szólhatott bele, bizalmas iratokhoz, államtitkokhoz férhetett hozzá, és közpénzt is sikkaszthatott. A vádak szerint Csoj irányított két olyan alapítványt is, amelyeknek dél-koreai vállalatok kormányzati nyomásra 80 milliárd vont (kb 19,4 milliárd forint) utaltak át. A pénz egy része a gyanú szerint Csoj Szun Szil cégeihez vándorolt.

A botrány miatt a dél-koreai elnök népszerűsége mélypontra zuhant: tevékenységével alig több mint az emberek 10 százaléka elégedett. Utcai tüntetéseken Pak Gun Hje felelősségre vonását vagy távozását követelik az emberek.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×