eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elszállítják a kiskorú migránsokat Calais-ból

Megkezdték a francia hatóságok szerdán az észak-franciaországi Calais-ban annak a konténertábornak a kiürítését, amelyben mintegy 1500 kísérő nélküli kiskorút helyeztek el a migránsok illegális táborának, az úgynevezett dzsungelnek a felszámolását követően.

Szerda délelőtt mintegy harminc autóbusz várakozott a fűtött konténerből álló átmeneti központ előtt, hogy a fiatalokat mintegy hatvan francia vidéki város befogadóközpontjaiba szállítsa át.

A prefektúra tájékoztatása szerint a kiskorúak nem választhatják meg, hogy hova utaznak, arról viszont dönthetnek, hogy kivel szeretnének együtt maradni.

A prefektúra kedden értesítette kilencnyelvű közleményében a fiatalokat arról, hogy el kell hagyniuk a calais-i átmeneti befogadóhelyet. A bejelentés nyomán több mint száz eritreai és afgán fiatal között verekedés tört ki, ezért megerősítették a rendőri jelenlétet a környéken. A tömegverekedésben négyen könnyebben megsebesültek.

A kamaszok többsége a "dzsungel" korábbi lakóihoz hasonlóan Nagy-Britanniába szeretne továbbutazni. A brit hatóságok még ellenőrzik, hogy kinek vannak ténylegesen hozzátartozói a szigetországban, akik fogadhatnák őket, illetve rajtuk kívül hány további kísérő nélküli kiskorút tud átvenni Nagy-Britannia.

A brit illetékesek a francia befogadóközpontokban folytatják a megfelelő ellenőrzések lebonyolítását a fiatalok áthelyezését illetően.

A "dzsungel" felszámolása óta - francia közlések szerint - a családegyesítésre vonatkozó nemzetközi egyezményeknek megfelelően mintegy háromszáz kiskorú távozhatott Nagy-Britanniában élő rokonaihoz. Elhelyezésük diplomáciai feszültséget okozott a két ország között, miután a migránstábor felszámolásakor London felszólította a francia kormányt, hogy gondoskodjon a fiatalok biztonságba helyezéséről. Párizs viszont azt kérte a brit kormánytól, hogy legalább a kiskorúak elhelyezésében "vegye ki a részét" a migránsválság megoldásából.

A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer migránst szállítottak el a Calais melletti táborból, amelynek teljes felszámolása hétfőn befejeződött.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×