eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tüntettek a muzulmánok

Több száz muzulmán tartott közös imát a római Colosseum előtti téren pénteken így követelve magának imahelyet az olasz főváros önkormányzatától.

A demonstrációt a római Nagymecset szóvivője veszélyesnek és dilettánsnak nevezte.

A Colosseumnál tartott akciót békés demonstrációnak szánták, amelyet az olasz fővárosban élő bangladeshi muzulmán hívőket tömörítő Dhuumcatu nevű szervezet hirdetett meg.

A több száz, hagyományos muzulmán viseletbe öltözött hívő - férfiak és nők egymástól külön - térdre borulva imádkozott a turistákkal teli téren. Az interneten meghirdetett kezdeményezés a római önkormányzat figyelmét akarta felhívni arra, hogy az olasz fővárosban élő muzulmánoknak nincsen elég és megfelelő imahelye. A szervezők hangsúlyozták, hogy Róma városa nem szabályozza kellően a vallásgyakorlást: az önállóan, üzlethelységekben vagy lakásokban kialakított imahelyeket a hatóságok törvénytelennek tartják, és terrorveszélyesként bélyegzik meg, ugyanakkor nem jelölnek ki helyettük másokat.

A Mecsetek bezárása nem állítja le az imát című demonstráció kiáltványa szerint Rómában hiányzik a politikai akarat a vallásgyakorláshoz. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a vallásgyakorlás mindenki alkotmányos joga, ezért minél előbbi megoldást, vagyis imahelyek engedélyezését sürgették a római önkormányzattól.

Omar Camiletti, a római Nagymecset szóvivője elítélte a tüntetést. Kijelentette, helytelennek találja a jelképes helyszínként kiválasztott Colosseumot is, hiszen "hogyan reagálnának a muzulmánok, ha az ő jelképes helyszínükön keresztények tartanának megmozdulást". Megjegyezte, hogy a Rómában zajló szentévben az ilyesfajta demonstrációk csak az iszlám fundamentalizmus veszélyét növelik.

Maurizio Gasparri, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szenátora a Matteo Renzi vezette római kormány migrációs politikája eredményének nevezte, hogy a "muzulmánok elfoglalták a Colosseumot". Hangoztatta, hogy az olasz hatóságok az engedély nélküli imahelyeket zárják be.

Az Il Tempo napilap júliusban közölt felmérése szerint az olasz fővárosban 43 engedélyezett és megtűrt muzulmán mecset és imahely működik, továbbiakat garázsokban, földszinti ingatlanokban, kulturális központokban működtetnek. A mintegy hatvan milliós Olaszországban 1,5 millióra teszik a muzulmánok számát.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×