eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Feladták a gyaloglást a Belgrádból elindult migránsok

Feladták a gyaloglást azok a migránsok, akik kedden indultak el Belgrádból a 200 kilométerre fekvő magyar határ felé - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió.

A magyar határ felé kedden elindult emberek nagy része, miután estére a Belgrádtól mintegy 30 kilométerre fekvő vajdasági Ópazovára (Stara Pazova) ért, úgy döntött, hogy visszatér a szerb fővárosba. A Blic című napilap információi szerint néhányan taxival a magyar határra indultak, egy körülbelül 50 tagú csoport azonban folytatta az utat, és éjfél utánig még tíz kilométert tett meg. Ők a Belgrádtól 40 kilométerre fekvő India (Indjija) egyik benzinkútján aludtak, reggelre viszont a hideg, a fáradtság és az eső miatt úgy döntöttek, ők sem folytatják az utat gyalog. Az RTS információi szerint azt kérik a hatóságoktól, hogy autóbuszokkal vigyék őket Szabadkára.

A horvát sajtóban olyan információ jelent meg, hogy a szerb hatóságok Horvátország irányába terelik a gyaloglókat. A horvát Nova TV beszámolója szerint a szerb menekültügyi főbiztosság képviselői azt mondták a bevándorlóknak, hogy inkább a horvát, mint a magyar határ felé vonuljanak, mert a magyar határ teljesen le van zárva. Vladimir Cucic szerb menekültügyi főbiztos azonban azt közölte, hogy a szerb-horvát határ közelében lévő principovaci befogadóközpontba akarták irányítani őket, hogy ne a hidegben és az esőben töltsék az éjszakát.

Mintegy 300 fiatal férfi kedd délelőtt indult el a belgrádi autóbusz-pályaudvarról, olyan papírlapokat lengetve, amelyre a magyar határ megnyitását követelő szöveget írtak.

A Blic szerint a határ felé gyalog elinduló csoport tagjai szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. A lapnak úgy nyilatkoztak, hogy a szerb-magyar határhoz terveznek vonulni, és egészen addig ott akarnak maradni, amíg a magyar határ meg nem nyílik előttük.

Szerbiában 6-7 ezer bevándorló tartózkodik - közölte Nenad Ivanisevic szociálisügyi államtitkár kedden. Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, ám a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta 30 ember menedékkérelmét veszik át.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×