eur:
394.94
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Vádemelés a volt kormányfő ellen

Korrupció miatt vádat emelt a cseh államügyészség Petr Necas volt cseh miniszterelnök és felesége ellen.

A konkrét vád az, hogy Necast 2012 őszén kormányfőként rábírta az általa vezetett Polgári Demokratikus Párt (ODS) három parlamenti képviselőjét, hogy mondjanak le mandátumukról, és ezzel tegyék lehetővé az áfa megemelését, amelyet a jobboldali kabinet szorgalmazott.

A kormányfő az áfaemelést ellenző három képviselőnek, akikkel a pártnak már korábban is több vitája volt, megígérte: ha lemondanak mandátumokról, és átadják helyüket az áfaemelést támogató három másik politikusnak, akkor jól fizető helyeket biztosítanak nekik az állam által ellenőrzött cégekben.

Necas mai felesége, Jana Necasová - az ügy idején még Nagyová néven - a miniszterelnök kabinetfőnöke volt és aktívan közreműködött az ügyben, ezért a vád rá is vonatkozik.

Necas az évek óta húzódó ügyben nem nyilatkozik. Ügyvédje, Josef Lzicar újságíróknak azt mondta: ügyfele nem érzi magát bűnösnek, a neki tulajdonított döntéseket nem ő hozta.

A három volt képviselő közül a parlamentből történt távozása után Marek Snajdr az állami kőolajtartalékokkal gazdálkodó Cepro, Ivan Fuksa pedig a prágai repülőteret is működtető Cesky Aeroholding menedzsmentjének a tagja lett, míg Petr Tluchor nem kapott ugyan hasonló posztot, de ajánlására barátját, Libor Antostot beválasztották a Ceské Dráhy vasúttársaság vezetésébe.

A helyükbe lépő három képviselő ellen is büntetőeljárást indítottak, néhány hétre börtönbe is kerültek, de mentelmi joguk következtében végül is a bíróság mindhármukat felmentette a vád alól.

Petr Necas jobboldali koalíciós kormánya 2013 nyarán lemondásra kényszerült, miután a cseh korrupcióellenes rendőrség razziát tartott a kormányhivatalban, és korrupció gyanújával Necas akkori kabinetvezetője, Jana Nagyová - ma a volt kormányfő felesége - szintén rendőri őrizetbe került. Nagyová-Necasová ellen máig több eljárás van folyamatban. A 2013 őszén megtartott, előre hozott parlamenti választást a Cseh Szociáldemokrata Párt nyerte meg, és Bohuslav Sobotka alakított koalíciós kormányt.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×