INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

vonat

balta

támadás

iszlám állam

Búcsúlevelet hagyott a baltás támadó

InfoRádió / MTI

Bosszút akart állni egy barátja haláláért a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás tettese - mondta a nyomozást irányító ügyész.

Erik Ohlenschlager, a bambergi ügyészség vezetője közölte, hogy a 17 éves afgán fiatalember múlt szombaton tudta meg, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja. Búcsúlevele alapján bosszút akart állni a "hitetleneken" a szenvedésért, amelyet muzulmán barátainak okoztak. A vonatra azzal a szándékkal szállt fel, hogy meggyilkoljon ismeretleneket, és tudta, hogy nem éli túl az akciót.

"Politikai motivációra" utal az is, hogy a támadás közben többször azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!), ezt a rendőrséghez befutott segélykérő híváson is tisztán lehetett hallani a háttérben - mondta Erik Ohlenschlager.

Az Iszlám Állam propagandaoldala, az Amak az elkövetőről készített videofelvételt tett közzé kedden. A két perc húsz másodperces felvétel Muhammad Rijadként azonosítja a 17 éves, afgán támadót. A képsorokon megjelenő férfi "a Kalifátus katonájaként" beszélt magáról, és azt mondta, "szent akcióba kezd Németországban", miközben a kezében lévő kés használatával fenyegetőzött. Ezen felül arra szólította fel az terrorszervezet híveit, hogy akik nem tudnak a "Kalifátus" területére utazni, azok saját országukban öljenek meg "hitetleneket".

"Elmúlt az az idő, amikor ti az országunkba jöttetek, hozzánk intézett kérdés nélkül megöltétek asszonyainkat és gyerekeinket (...) Így Isten segítségével minden utcán, minden faluban, minden városban és minden repülőtéren támadás fog érni benneteket (...) Láthatjátok, hogy az országotokban, a házatokban éltem. Isten segítségével, saját házatokban fogalmaztam meg ezt a tervet. És Isten segítségével, saját házatokban foglak benneteket lemészárolni" - mondta a felvételen megjelenő fiatal pastu nyelven.

A felvételt néhány órával azután hozta nyilvánosságra az Amak, hogy a szélsőséges csoport jelentkezett az öt sebesülttel járó támadás elkövetőjeként.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter korábban a nap folyamán azt mondta, a nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy a fiatal kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal. A német hatóságok egyelőre vizsgálják a videofelvételt.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018