INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Obama: Vietnam és az Egyesült Államok partnerek

Infostart / InfoRádió
A vietnámi-amerikai kapcsolatok fellendítését ígérte Barack Obama amerikai elnök Hanoiban, illetve kritizálta vendéglátóját az emberi jogok nem teljes körű érvényesülése miatt.

Most már kijelenthetjük, ami egy időben teljességgel elképzelhetetlen volt: Vietnam és az Egyesült Államok partnerek” - mondta Barack Obama Hanioban. Az amerikai elnök egy nappal azt követően, hogy bejelentette a Vietnammal szembeni amerikai fegyverembargó teljes feloldását arról beszélt, célja a két ország közötti kapcsolatok megerősítésére.

„Az állampolgáraink közötti kapcsolat sosem volt olyan szoros, mint most. A kereskedelmi kapcsolatok erősödnek, az oktatási együttműködés kiváló, az Egyestül Államokban a vietnami diákok száma a legmagasabb a kelet-ázsiai régióból, s évről évre egyre több amerikai turista érkezik Vietnamba” - mondta az elnök, aki egy másik eseményen kritikát is megfogalmazott, amikor civil szervezetek képviselőivel találkozott.

„Továbbra is vannak olyan területek, köztük a szólás szabadság, a gyülekezési szabadság, vagy a kormány elszámoltathatósága, amelyek komoly aggodalomra adnak okot”- mondta az elnök, hozzátéve, hogy tudomására jutott, hogy több civil szervezet munkatársa, akiket meghívtak a találkozóra különböző akadályok miatt nem tudtak részt venni az eseményen.

„Úgy vélem, hogy ez egy jele annak, hogy a szerény előrelépés ellenére, továbbra is vannak olyan emberek, akik különösen nehéznek találják, hogy békésen szervezkedjenek olyan kérdésekben, amelyeket szívügyüknek tartanak.” Bár az elnök nem említett neveket, minden bizonnyal részben egy ismert vietnami ellenzéki személyiségre, Nguyen Quangra is gondolt, aki szintén találkozott volna az elnökkel, de a rendőrök a lakása előtt őrizetbe vették, elvették a telefonját és csak öt és fél óra elteltével engedték szabadon.

A háromnapos vietnami látogatáson tartózkodóObama este továbbutazik Ho Si Minh-városba, ahol egy szentélyt és egy üzleti komplexumot keres fel.


A címlapról ajánljuk