eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Obama: Vietnam és az Egyesült Államok partnerek

A vietnámi-amerikai kapcsolatok fellendítését ígérte Barack Obama amerikai elnök Hanoiban, illetve kritizálta vendéglátóját az emberi jogok nem teljes körű érvényesülése miatt.

Most már kijelenthetjük, ami egy időben teljességgel elképzelhetetlen volt: Vietnam és az Egyesült Államok partnerek” - mondta Barack Obama Hanioban. Az amerikai elnök egy nappal azt követően, hogy bejelentette a Vietnammal szembeni amerikai fegyverembargó teljes feloldását arról beszélt, célja a két ország közötti kapcsolatok megerősítésére.

„Az állampolgáraink közötti kapcsolat sosem volt olyan szoros, mint most. A kereskedelmi kapcsolatok erősödnek, az oktatási együttműködés kiváló, az Egyestül Államokban a vietnami diákok száma a legmagasabb a kelet-ázsiai régióból, s évről évre egyre több amerikai turista érkezik Vietnamba” - mondta az elnök, aki egy másik eseményen kritikát is megfogalmazott, amikor civil szervezetek képviselőivel találkozott.

„Továbbra is vannak olyan területek, köztük a szólás szabadság, a gyülekezési szabadság, vagy a kormány elszámoltathatósága, amelyek komoly aggodalomra adnak okot”- mondta az elnök, hozzátéve, hogy tudomására jutott, hogy több civil szervezet munkatársa, akiket meghívtak a találkozóra különböző akadályok miatt nem tudtak részt venni az eseményen.

„Úgy vélem, hogy ez egy jele annak, hogy a szerény előrelépés ellenére, továbbra is vannak olyan emberek, akik különösen nehéznek találják, hogy békésen szervezkedjenek olyan kérdésekben, amelyeket szívügyüknek tartanak.” Bár az elnök nem említett neveket, minden bizonnyal részben egy ismert vietnami ellenzéki személyiségre, Nguyen Quangra is gondolt, aki szintén találkozott volna az elnökkel, de a rendőrök a lakása előtt őrizetbe vették, elvették a telefonját és csak öt és fél óra elteltével engedték szabadon.

A háromnapos vietnami látogatáson tartózkodóObama este továbbutazik Ho Si Minh-városba, ahol egy szentélyt és egy üzleti komplexumot keres fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×