eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nő a külföldiek száma a szlovák munkaerőpiacon

Nő a külföldi munkavállalók száma a szlovák munkaerőpiacon. Idén április végén 6600-zal több külföldi dolgozott Szlovákiában, mint 2015 azonos időszakában. Szám szerint 28 400. A munkaügyi miniszter egy televíziós vitaműsorban kijelentette, Szlovákia teret engedhetne a harmadik világból érkező munkavállalóknak.

A Szlovák Munkaügyi Központ adatai alapján az országban a legtöbb külföldi munkavállaló román állampolgár.

A Szlovákiában dolgozó románok száma idén április végén elérte a 6900-at, ami évközi összehasonlításban 1500 fővel jelent többet. A második helyet a csehek foglalják el, számuk 3600 főre tehető, ami a tavalyi évhez képest 830 fős emelkedést jelent. A lista harmadik helyén a lengyel munkavállalók állnak, közülük 3100-an dolgoznak Szlovákiában.

 Ján Richter munkaügyi miniszter a hétvégén egy tévévitában úgy fogalmazott, szeretne teret adni azoknak a külföldi munkavállalóknak is, akik jelenleg még nem szerepelnek a szlovák munkaerőpiacon. A tárcavezető azonban kifejtette, ezt szabályozott és ellenőrzött formában elsősorban azokban az ágazatokban tudná elképzelni, amelyekben jelenleg hiány van szakképzett munkaerőből.

 A munkaügyi miniszter rámutatott, 2016 első négy hónapjában 115 harmadik országban élő személy folyamodott szlovákiai munkahelyért. Ján Richter azonban leszögezte, elsősorban a hazaiaknak akar munkát adni.

Szlovákiában idén áprilisban 9,6 százalékos volt az országos munkanélküliségi ráta. Az előző évhez képest ez 2 százalékos csökkenést jelent.

 Az országban a külföldi munkavállalók körében az autóipar az egyik legvonzóbb ágazat. Szlovákiában jelenleg négy autógyár működik, az ötödik pedig hamarosan felépül.

A Jaguar-Land Rover autógyár Nyitrára tervezett gyártóüzemébe jelenleg tízszeres a túljelentkezés.

Az interneten keresztül eddig több mint 39 ezren jelezték munkavállalási szándékukat. Az autógyár 3 ezer munkavállaló alkalmazására készül, és alvállalkozói hálózatán keresztül további 15 ezer új munkahely kialakítását tervezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×