INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Merkel aggódik

InfoRádió / MTI
Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lapban bírálta a török parlament döntését, amellyel megvonta a képviselők jó egynegyedének mentelmi jogát.

Ez a döntés "súlyos következményekkel jár" a kurd politikusokra nézve, és "nagy aggodalommal tölt el engem" - jelentette ki a kancellár a vasárnapi lapnak nyilatkozva.

Merkel bírálta azt a fejleményt, hogy a kurdokkal zajló megbékélés folyamata 2015-ben megszakadt. "Azt akarjuk, hogy a kurd lakosságnak egyenjogú helye és jó jövője legyen Törökországban" - mondta. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) német megítélés szerint is terrorista alakulat.

A kancellár elmondta, hogy törökországi látogatása során, hétfőn "minden fontos kérdésről" tárgyalni fog Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Visszautasította azt a vádat, hogy a Törökországgal az illegális bevándorlók visszaküldéséről kötött megállapodással egyoldalú függésbe hozta az EU-t Ankarától. "Természetesen vannak kölcsönös függőségek, ezeket nevezheti Ön az érdekek kiegyensúlyozása szükségszerűségének is" - mondta a német lap újságírójának.

A török állampolgárok európai uniós vízumkötelezettségének eltörléséről szólva, ami része az EU-török megállapodásnak, Merkel leszögezte, hogy ehhez a megállapodásban rögzített feltételeket teljesíteni kell. "Ez érinti a törökországi normákat, és változtatásokat tesz ott szükségessé" - húzta alá.

Erdogan nemrég elutasította, hogy változtassanak a törökországi terrorellenes törvényen.

Merkel hozzáfűzte: "Én arra koncentrálok, hogy gondosan szemmel tartsam, hogyan teljesíti Törökország ígéreteit. Ez idáig megbízhatóan teljesítette őket, és természetesen beszélni fogok a török elnökkel a dolgok állásáról" - jelentette ki a német kancellár.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elvárja Angela Merkel kancellártól, hogy egyértelmű nyilatkozatot tegyen a török államfőnek az alapvető jogok, a demokrácia és a sajtószabadság törökországi korlátozása kapcsán - nyilatkozott Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője a Bild am Sonntag című német vasárnapi lapnak. A politikus szerint Erdogan megsérti a jogállami alapszabályokat, elnyomást és korlátozást valósít meg. "Németország nem hallgathat erről" - hangsúlyozta a Merkel pártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) közösen nagykoalícióban kormányzó baloldali párt frakcióvezetője.

Merkelnek látogatása során világos jelzést kell adnia, és a török ellenzék képviselőivel is találkoznia kell - hangsúlyozta Oppermann.

Merkel vasárnap utazik rövid látogatásra Isztambulba, ahol részt vesz az ENSZ segélynyújtási csúcstalálkozóján. Hétfőn Erdogannal is találkozik.

A címlapról ajánljuk