INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Békés forradalmat akar a kubai ellenzék

InfoRádió / MTI
Békés forradalom útján szeretné az emberi jogok tiszteletben tartását elérni a kubai demokratikus ellenzék - mondta Óscar Elías Biscet kubai emberi jogi aktivista.

Az aktivista, aki Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett Magyarországra, a műsorban elmondta: erőszakmentes, csendes forradalom útján, alulról felfelé haladva szeretnék lebontani a rendszert.

Óscar Elías Biscet, aki 1999-től 2011-ig börtönben volt, hangsúlyozta, hogy a kommunista párt hatalma - az alkotmány felfüggesztése miatt - nem legitim az országban. Éppen az alkotmányos jogokra hivatkozva nyerhetik meg a harcukat - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a börtönévei végén a kubai hatalom arra akarta rábírni, hagyja el az országot, de ezt visszautasította. A kubai demokratikus ellenzék egyik legfontosabb kezdeményezése, az Emilia Projekt életre hívója elmondta azt is, hogy most először jár külföldön.

Arra a kérdésre, hogy visszaengedik-e hazájába, azt mondta: a rezsim maga engedélyezte az útját, így minden bizonnyal vissza is térhet.

A címlapról ajánljuk