eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Trump újratárgyalná a párizsi klímamegállapodást

Elnökké választása esetén újratárgyalná a tavaly decemberben Párizsban között klímamegállapodást, valamint Kim Dzsong Unnal is hajlandó lenne tárgyalni, hogy véget lehessen vetni az észak-koreai atomprogramnak - mondta kedden a Reuters brit hírügynökségnek adott exkluzív interjúban Donald Trump, aki immár az egyedüli jelölt a Republikánus Párt elnökjelöltségére.

"Beszélnék vele. Nem lenne gond, hogy szóba álljak vele" - mondta Trump az észak-koreai diktátorról, hozzátéve, hogy ugyanakkor nyomást gyakorolna Kínára. A politikus szerint Washingtonnak "iszonyatos hatalma" van Kína fölött, és ezt a legtöbben nem is tudják, Peking pedig egyetlen találkozón vagy egyetlen telefonhívással megoldhatná az észak-koreai problémát.

Jake Sullivan, a demokrata elnökjelöltségre pályázó Hillary Clinton külpolitikai tanácsadója szerint Trump bizarr érdeklődést mutat olyan külföldi "erős emberek" iránt, mint Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Csak hogy világos legyen: Donald Trump sértegeti legszorosabb szövetségesünk vezetőjét, majd sarkon fordul és szívesen találkozna Kim Dzsong Unnal?" - tette fel a kérdést Sullivan, aki szerint Trump külpolitikai elképzelései csakis az ő számára értelmesek, "nekünk többieknek értelmetlenek".

A pénzügyi szektorral kapcsolatban Donald Trump megjegyzi, hogy a Dodd-Frank-törvénynek nevezett szabályozás nagy részét kidobná, mert szerinte árt a hitelezésnek és a pénzügyi tevékenységeknek, túl nagy szerepet biztosít a szabályozó hatóságoknak.

Emellett Trump arra is figyelmeztet, hogy szerinte hatalmas lufi fújódik éppen a technológiai szektorban, és hasonló a helyzet, mint a 2008-as nagy pénzügyi válság kirobbanása előtt.

"A techrészvények egy része mögött olyan cégek állnak, amelyek vállalatként és koncepcióként is nagyon gyengék. Olyan cégekről beszélek, amelyek még egyetlen petákot sem termeltek, rossz a koncepciójuk, és mégis milliárdokra értékelik őket. És ugyanott vagyunk megint" - magyarázta a hírügynökségnek Trump, hogy újra beüthet egy olyan válság, amilyen 2008-ban kirobbant.

A klímaegyezménnyel kapcsolatban Trump fő kifogása az, hogy más országok nem tartják be, Kína például "okádja" a füstöt a légkörbe.

"Először is: ezek a megállapodások nem méltányosak" - húzza alá Trump, kiemelve, hogy olyan dolgokra, amelyeket Washingtonnak azonnal meg kellene tennie, Kínának harminc évet biztosít az egyezmény.

"Ezek egyoldalú megállapodások, és rosszak az Egyesült Államok számára" - hangsúlyozza az interjúban Donald Trump, világossá téve, hogy "az a minimum", hogy újratárgyalja őket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×