INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Argentin ügyész: Alberto Nismant meggyilkolták

InfoRádió / MTI
Egy vezető argentin ügyész szakértői véleménye szerint néhai kollégája, a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) ellen 1994-ben elkövetett pokolgépes merényletet vizsgáló Alberto Nisman nem önkezével vetett véget életének 2015 januárjában, hanem meggyilkolták.

Ricardo Saenz az első igazságügyi tisztségviselő, aki a gyilkosság-elméletet támogatja. Saenz, akitől a Nisman családja által benyújtott fellebbezés keretében kértek szakvéleményt, az argentin fellebbviteli büntetőbíróság előtt nyilatkozott helyi idő szerint csütörtökön.

Nismant 2015. január 18-án találták holtan Buenos Aires-i lakásának fürdőszobájában. Napokkal korábban a jogász azzal gyanúsította Cristina Fernández de Kirchner akkori argentin elnököt, Héctor Timerman külügyminisztert és másokat, hogy jól jövedelmező iráni kereskedelmi szerződésekért cserébe gátolták a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) ellen 1994-ben elkövetett pokolgépes merénylet kivizsgálását. A 85 ember halálát okozó robbantás feltételezett elkövetői irániak.

Nisman, aki 2004 óta vezette a nyomozást, olyan magas rangú iráni tisztségviselők ellen kérvényezett elfogatási parancsot, mint Irán egykori reformer elnöke, Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni. 2013-ban argentin-iráni bizottság jött létre az ügy kivizsgálására.

Nisman volt feleségét nem hagyja nyugodni az egész országot felkavaró titokzatos haláleset, és további nyomozást követel a szövetségi bíróságtól.

Egy helyi bíró nemrég - arra hivatkozva, hogy nincs elég bizonyíték a gyilkosság-teória alátámasztására - megtagadta a Nisman ügyének szövetségi bíróság előtti vizsgálatára vonatkozó kérelmet. A férfi családja fellebbezett; hamarosan kiderül, helyt adnak-e tiltakozásuknak.

Írásos szakvéleményében Saenz leszögezte, hogy Nisman halálos fenyegetéseket kapott. Az ügyész szerint emellett a férfira több ütést is mértek, mielőtt fejbe lőtték, holttestét pedig elmozdították, megváltoztatva ezzel a bűncselekmény helyszínét. Saenz úgy véli: Nisman mobiltelefonjába és számítógépébe belepiszkáltak, hogy eltüntessék azokat az információkat és hívásokat, amelyeket a halála előtti órákban kapott.

Saenz egyetért a családtagokkal abban, hogy a haláleset időzítése és a történelmi háttér nagy szerepet játszhat az ügy további sorsában. Az AMIA elleni támadás nyomozását vezető Nisman egy nappal kongresszusi meghallgatása előtt halt meg rejtélyes körülmények között. Lakásán Kirchnerre és a külügyminiszterre kiadandó elfogatóparancs-tervezetet találtak.

"Nisman vezette az országot ért legszörnyűbb terrortámadás kivizsgálását" - mutatott rá Saenz. "És négy nappal azután, hogy súlyos vádak hangzottak el szájából a merénylet eltussolására vonatkozóan, holtan találták."

A címlapról ajánljuk