eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Argentin ügyész: Alberto Nismant meggyilkolták

Egy vezető argentin ügyész szakértői véleménye szerint néhai kollégája, a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) ellen 1994-ben elkövetett pokolgépes merényletet vizsgáló Alberto Nisman nem önkezével vetett véget életének 2015 januárjában, hanem meggyilkolták.

Ricardo Saenz az első igazságügyi tisztségviselő, aki a gyilkosság-elméletet támogatja. Saenz, akitől a Nisman családja által benyújtott fellebbezés keretében kértek szakvéleményt, az argentin fellebbviteli büntetőbíróság előtt nyilatkozott helyi idő szerint csütörtökön.

Nismant 2015. január 18-án találták holtan Buenos Aires-i lakásának fürdőszobájában. Napokkal korábban a jogász azzal gyanúsította Cristina Fernández de Kirchner akkori argentin elnököt, Héctor Timerman külügyminisztert és másokat, hogy jól jövedelmező iráni kereskedelmi szerződésekért cserébe gátolták a Buenos Aires-i zsidó kulturális központ (AMIA) ellen 1994-ben elkövetett pokolgépes merénylet kivizsgálását. A 85 ember halálát okozó robbantás feltételezett elkövetői irániak.

Nisman, aki 2004 óta vezette a nyomozást, olyan magas rangú iráni tisztségviselők ellen kérvényezett elfogatási parancsot, mint Irán egykori reformer elnöke, Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni. 2013-ban argentin-iráni bizottság jött létre az ügy kivizsgálására.

Nisman volt feleségét nem hagyja nyugodni az egész országot felkavaró titokzatos haláleset, és további nyomozást követel a szövetségi bíróságtól.

Egy helyi bíró nemrég - arra hivatkozva, hogy nincs elég bizonyíték a gyilkosság-teória alátámasztására - megtagadta a Nisman ügyének szövetségi bíróság előtti vizsgálatára vonatkozó kérelmet. A férfi családja fellebbezett; hamarosan kiderül, helyt adnak-e tiltakozásuknak.

Írásos szakvéleményében Saenz leszögezte, hogy Nisman halálos fenyegetéseket kapott. Az ügyész szerint emellett a férfira több ütést is mértek, mielőtt fejbe lőtték, holttestét pedig elmozdították, megváltoztatva ezzel a bűncselekmény helyszínét. Saenz úgy véli: Nisman mobiltelefonjába és számítógépébe belepiszkáltak, hogy eltüntessék azokat az információkat és hívásokat, amelyeket a halála előtti órákban kapott.

Saenz egyetért a családtagokkal abban, hogy a haláleset időzítése és a történelmi háttér nagy szerepet játszhat az ügy további sorsában. Az AMIA elleni támadás nyomozását vezető Nisman egy nappal kongresszusi meghallgatása előtt halt meg rejtélyes körülmények között. Lakásán Kirchnerre és a külügyminiszterre kiadandó elfogatóparancs-tervezetet találtak.

"Nisman vezette az országot ért legszörnyűbb terrortámadás kivizsgálását" - mutatott rá Saenz. "És négy nappal azután, hogy súlyos vádak hangzottak el szájából a merénylet eltussolására vonatkozóan, holtan találták."

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×