eur:
389.42
usd:
363.44
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Bonyolult ügy" a Libanonban eltűnt csehek esete

Megérkezett Prágába csütörtökön délután az az öt cseh állampolgár, aki tavaly júliusban tűnt el Libanonban. Mindnyájan jó vannak, és most orvosi vizsgálatoknak vetik alá őket - közölte a cseh külügyminisztérium.

A tárca a hét elején jelentette be, hogy az öt eltűnt kiszabadult.

A hazaérkezettek újságírókkal nem találkoztak. A cseh média úgy tudja, hogy a zavaros eset hátterében nem egyszerű emberrablás, hanem bonyolultabb ügy áll.

Röviddel azután ugyanis, hogy a cseh kormány különgépe Bejrútban felszállt, Prágában szabadon engedték a libanoni al-Fajadot, akit két társával együtt a cseh hatóságok korábban Washington kérésére őrizetbe vettek, mert az Egyesült Államok terroristának tartja őket, és kiadatásukat kérte a csehektől. Robert Pelikán igazságügyi miniszter a kiadatást elutasította. Az Egyesült Államok prágai nagykövetsége azonnal nyilatkozatban tiltakozott a cseh döntés ellen.

Bohuslav Sobotka miniszterelnök, aki Londonban részt vett a Szíria-konferencián, újságíróknak nyilatkozva visszautasította azt a vádat, hogy Csehország az ügyben hagyta magát megzsarolni.

"Ezt visszautasítom. A cseh kormány úgy járt el, ahogy egy ilyen ügyben minden komoly és felelősségteljes kormány tette volna" - szögezte le Sobotka. Arra a kérdésre, hogy Prága az ügyben egyeztetett-e Washingtonnal, a kormányfő nem válaszolt.

Bár hivatalosan semmit sem közöltek, Martin Stropnicky védelmi miniszter egy csütörtöki interjúban nem tagadta, hogy a csehek kiszabadítása valóban egy "csereüzlet" következménye. Részleteket azonban ő sem árult el.

Az öt cseh állampolgár tavaly július 18-án tűnt el Libanon keleti részén, a szír határ közelében. Egy elhagyott taxiban a libanoni rendőrség megtalálta útleveleiket, bankkártyáikat és videokameráikat.

A libanoni és a prágai sajtó szerint a csehek eltűnése összefüggésbe hozható a 2014-ben Prágában őrizetbe vett libanoni al-Fajad esetével. Az eltűnt cseheket ugyanis al-Fajad testvére szállította a Bekaa-völgyben taxival. Az öt eltűnt közül az egyik védőügyvéd volt, aki al-Fajad és két elefántcsontparti társának tavalyi ügyében a libanoni férfit védte, a másik cseh tolmács, ketten újságírók, akik tavaly riportot készítettek az al-Fajad-ügyről, míg az ötödik egy cseh biztonsági szakértő, aki korábban Afganisztánban szolgált.

A Prágában őrizetben tartott al-Fajadot és két társát az Egyesült Államok terrorizmussal vádolja. Washington szerint fegyvereket próbáltak eladni az Egyesült Államok ügynökeinek, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat.

A prágai sajtónak tudomására jutott, hogy a cseheket állítólag elrabló, mindeddig ismeretlen libanoni csoport már tavaly ősszel e-mailt küldött a cseh hatóságoknak, amelyben közölte: ha Prága szabadon engedi al-Fajadot és két társát, a csehek is szabadlábra kerülnek. Hivatalosan egy ilyen üzenet létezését nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×