eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Erdogan ismét bevezetné az elnöki rendszert

Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön ismét az elnöki rendszer bevezetését szorgalmazta, mivel a jelenlegi politikai berendezkedés érvelése szerint nem felel meg a kor követelményeinek.

Erdogan Ankarában civil szervezetek előtt az alkotmány módosítását sürgetve leszögezte, hogy a végrehajtó elnöki rendszer nem az ő személyes ambíciója. Az "Együtt az új alkotmányért" című rendezvényen "elképzelhetetlennek" nevezte, hogy a nép által közvetlenül megválasztott államfőnek csak jelképes szerepe legyen.

Erdogan az első elnök, akit közvetlenül választottak meg, 2014. augusztus 16-án.

Hangsúlyozta, hogy Törökország jelenlegi parlamentáris rendszere idejétmúlt, és új alkotmányra van szüksége.

A politikus Megjegyezte, hogy az eddigi török alkotmányok mind máshonnan átvett alaptörvények voltak, idegen logika érvényesült benne, a leendő alkotmány azonban a nemzet sajátja lesz.

Törökországban az elnöki rendszer bevezetése nem új elképzelés, Recep Tayyip Erdogan az elgondolást már 1994 és 1998 között, isztambuli főpolgármestersége idején felvetette.

A török ellenzéki pártok egyetértenek Erdogannal és a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP) abban, hogy meg kell változtatni a hadsereg vezetése alatt 1982-ben elfogadott alkotmányt, de ők az elnöki hatalom növelése helyett inkább a kisebbségi jogok és a demokratikus szabadságjogok fejlesztését helyeznék előtérbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×